“PAPUK 91 – ŠKOLA U PRIRODI” Učenici orahovačke Srednje škole “Stjepan Ivšić” sudjeluju u projektu o Domovinskom ratu

U sklopu projekta pod nazivom “Promicanje vrijednosti Domovinskog rata”, koji provodi UHBL PTSP VPŽ uz partnerstvo orahovačke Srednje škole “Stjepan Ivšić”, realiziran je prvi dio pod radnim nazivom “Papuk 91 – škola u prirodi”.

Projekt je financiran od strane Ministarstva hrvatskih branitelja.

-Odradili smo jedan zanimljiv i edukativan izlet koji je započeo na Mjesnom groblju u Četekovcu, gdje se okupljenim učenicima orahovačke srednje škole obratio profesor Dragan Zubak te ih upoznao s događanjima s početka Domovinskog rata, prvim barikadama i koji su se zločini dogodili 1991. godine na širem četekovačkom području. Dalje nas je put vodio preko Voćina pa sve do Geoparka Rupnica i nadalje prema Zvečevu, Bučju i Kusonjama, gdje nas je dočekao general Miroslav Vacek, sudionik bitaka za Pakrac te učenicima prezentirao događaje na kućnom broju 55 u Kusonjama – kaže voditelj projekta i predsjednik UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković.

Na tom je mjestu 20 hrvatskih branitelja, pripadnika 105. bjelovarske brigade, upalo u zasjedu i ostalo u “okruženju”. Nakon uništenja borbenog vozila “TOP 1” i nakon 24-satne obrane njihov otpor je svladan, a sedmorica preživjelih je masakrirano. Učenici su upoznati i s prvim oslobodilačkim akcijama “Otkos”, “Papuk 91” i “Orkan 91” koje su bile prve oslobodilačke akcije u 1991 godini.

Srednjoškolci na edukativnom izletu 1 Custom

Učenici su u sklopu izleta posjetili i Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu gdje ih je voditelj muzeja Mario Tušek upoznao s poviješću Pakraca, eksponatima izloženim u muzeju koji su se koristili za vrijeme Domovinskog rata te naglasio kako je Domovinski rat počeo upravo u Pakracu.

-Daljnji cilj bila je ergela lipicanaca u Lipiku gdje je voditelj nazočne upoznao o sudbini Lipika i ergele za vrijeme najžešćih napada agresora na grad, gdje je Lipik bio okupiran i ubrzo oslobođen. Lipik je prvi oslobođeni grad u RH. Na planinarskom domu Omanovac nalazio se neprijateljski štab iz kojeg su se koordinirali svi napadi na Pakrac, Lipik i okolicu, o čemu je učenicima pričao Zvonimir Miler, bivši zatočenik logora Bučje i upoznao učenike o VRO Bljesak, kada je oslobođena cijela zapadna Slavonija. Uslijedilo je zajedničko druženje i rekreacija u Planinarskom domu Omanovac, čime je završena prva etapa projekta Papuk 91 – Škola u prirodi, a vrlo brzo nastavljamo i s drugom etapom – zaključio je Milovuković.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content