Početna konferencija projekta „Razvoj palijativne skrbi u VPŽ“ u utorak 15. listopada

U utorak 15. listopada, s početkom od 10,00 sati, u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, održat će se početna konferencija projekta „Razvoj palijativne skrbi u VPŽ“. Ovim projektom, za koji je župan Igor Andrović s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem ljetos potpisao ugovor, promicat će se zdravlje i povećati znanja i svijesti građana Virovitičko-podravske županije o važnosti i mogućnostima i načinima ostvarivanja prava na palijativnu skrb u županiji. Projekt će se financirati iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partner na projektu je Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije i Opća bolnica Virovitica. Ukupna vrijednost iznosi 491.289,66 kuna, a bespovratna sredstva su dodijeljena u stopostotnom iznosu. Projekt će se provoditi do siječnja 2021. godine.

– Potrebe za palijativnom skrbi na području Virovitičko-podravske županije, rastu zbog sve većeg udjela starijih osoba. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, udio starijih od 60 godina života,u ukupnom broju stanovnika, bio je 23 posto. Cilj projekta je promicanje zdravlja i povećanje znanja i svijesti stanovnika Virovitičko-podravske županije o važnosti i mogućnostima ostvarivanja prava na palijativnu skrb. Gradimo vrtiće, obnavljamo i gradimo škole, ali brinemo i skrbimo i o našim starima, jer oni su nama ostavili budućnost i naša je obveza i briga, skrbiti o njima – naglasio je župan Igor Andrović.

Kroz projekt će se uspostaviti Volonterski centar za palijativnu skrb, promicat će se zdrave navike života, a sve s ciljem prevencije smrtnosti povezanih s kroničnim bolestima. Provodit će se edukacije ali i motivirati učenici 4. i 5. razreda srednje medicinske škole za rad u palijativnoj skrbi profesionalno ili volonterski. Na području Virovitičko-podravske županije, palijativna skrb se može pružati na tri razine, od kuće, korištenje usluga izvanbolničkog palijativnog tim pri Domu zdravlja VPŽ ili u Općoj bolnici Virovitici. Kroz projekt će se opremiti Volonterski centar za palijativnu skrb, a nabavit će se i bolnički kreveti s antidekubitalnim madracima za OB Virovitica, kao i bolnički kreveti s antidekubitalnim madracima s posudionicom ortopedskim pomagalima. (www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content