POSJETILI SMO STUDENTSKI DOM U VIROVITICI Kad su zajedno, mladima je lakše ispuniti obveze i opustiti se nakon učenja

Virovitica se u proteklih nekoliko godina uzdigla kao studentski grad. Ponuda je doista primamljiva, u samo nekoliko koraka udaljenosti nalazi se Visoka škola za menadžment i turizam u informatici u Virovitici, studentska menza i najuređeniji i najljepši dom u regiji koji svojim povoljnim cijenama privlači mnoštvo studenata. Studentski život najzanimljiviji je dio života svake mlade osobe koja se odluči za visokoškolsko obrazovanje, stoga je novinarska redakcija provela jedan dan u Studentskom domu u Virovitici, kako bi čitateljima približili život studenata.

GOTOVO POPUNJENI U PRVOM ROKU

Studenti koji žive u Domu najčešće dolaze iz cijele regije, iz Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, a među najudaljenijim studentima su student iz Sinja i studentica iz susjedne Bosne i Hercegovine.

– Smještajni kapacitet je 108 soba, od kojih je većina popunje-na još u prvom prijavnom roku, a nadopunjena sada, u drugom. S obzirom na kvalitetu, interes za virovitički Studentski dom izrazito je velik, pa je oformljena čak i lista čekanja. Za razliku od studenata u studentskim domovima diljem Hrvatske, uz virovitički Studentski dom vezana je i Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici, pa su stanovnici Doma studenti koji tamo studiraju – ističe Josip Knežević, voditelj Studentskog doma.

Studentski život u Domu vrlo je šarolik, studentima je omogućeno korištenje informatičke učionice, dnevni boravak, električne bicikle koji su nedavno nabavljeni.

– Iako nisam sa studentima 24 sata, po onome što vidim i čujem, ovdje im je lijepo. Trudimo se studentima omogućiti sve što im je potrebno za lagodan, ali i praktičan život u Domu. Tako mogu koristiti domsko glačalo kao i stol za glačanje te usisavač kada god požele, uz molbu da ga, naravno, vrate na mjesto – kroz osmijeh ističe upravitelj Knežević. Jednaka politika vlada i s knjigama u maloj domskoj knjižnici: sve se daje na povjerenje studentu. Svatko može uzeti jednu knjigu koju želi i vratiti je na mjesto kada pročita.

IMAJU SVOJU ŠPORTSKU UDRUGU

Također, mnogo je športskih aktivnosti kojima se studenti mogu baviti kada nisu okupirani studentskim obvezama.

– U okviru studija djeluje Športska udruga Visoke škole koja je dosta aktivna u radu pa se mnogo pažnje posvećuje športskim susretima. Nažalost, više pažnje posvećujemo momcima, no plan je, u bližoj budućnosti, proširiti ljubav prema športskom natjecanju i na djevojke u vidu bicikli-zma i odbojke – ističe Knežević te dodaje kako već imaju dresove i opremu, no još treba usuglasiti termine u dvorani.

Kada se radi o studentima, nakon teškog i napornog učenja, uvijek se dobro opustiti na nekom od studentskih partija. Kako nalaže domski Kućni red, u Domu nije dozvoljena konzumacija alkohola kao ni pušenje cigareta ili bilo kojih drugih sredstava koja izazivaju ovisnost, pa se toga ukućani i drže.

– Ne mogu se požaliti, većinom se svi pridržavaju pravilnika o domskom redu, studenti su tu dosta pedantni, što pokazuje da cijene ovu ustanovu – govori nam upravitelj Knežević te otkriva kako je u slučaju kršenja pravilnika nadležna služba Boxer Security koja vodi računa o poštivanju domskog reda i omogućava ulaz stanarima u Dom.

– Iako imamo nadležnu službu, mogu se pohvaliti da dosad nismo imali nikakvih problema sa studentima, nije bilo kršenja pravilnika, niti pritužbi, kao niti disciplinskih postupaka, studenti su stvarno super – ističe Knežević te pojašnjava kako ovaj dom nije zamišljen da bude samo spavaonica, već i mjesto gdje će studenti s radošću doći, gdje će moći opušteno živjeti i studirati.

POTPORA U SVAKOJ SITUACIJI

– Težim k tome da ovaj Dom bude mjesto kreativnog rada, socijalne interakcije koja se odvija u dnevnom boravku u vidu radionica za studente, ali i međusobnog druženja, bez obzira na godine – ističe upravitelj dodavši da je prednost to što se u zajedništvu postižu i bolji rezultati jer skripte i informacije vezane za Visoku školu neometano kolaju po Domu pa je i sam protok informacija bolji.

Kad studentu zatreba pomoć, uz sve zaposlenike i profesore Visoke škole, studenti se uvijek mogu obratiti upravitelju Kneževiću koji će ih uvijek poslušati te pokušati, u suradnji, pronaći rješenje, na obostrano zadovoljstvo. U procesu adaptacije, studentima koji prvi put napuste Dom te dođu živjeti u novi grad, u novi dom, ponekad je potrebna pomoć.

– Naravno da se uvijek mogu obratiti meni, rado ću ih saslušati i pokušati pomoći, osobito kada se radi o adaptaciji na novonastalu situaciju – ističe Knežević iza kojega je dugogodišnje iskustvo rada u Učeničkom domu, s učenicima kojima je adaptacija puno kompleksniji problem. Potrebno je, otkriva Knežević, prvih nekoliko mjeseci biti otvoren prema prihvaćanju nekih stvari koje su im dosad bile strane, zaključuje.

– Trudim se biti uvijek tu za njih, neovisno radi li se o gubitku ključeva, ljubavnim problemima ili studentskim mukama – skromno govori upravitelj Knežević.

RED OBVEZA, RED OPUŠTANJA

Proces prilagodbe prolazi i nova stanovnica Doma i studentica prve godine Valentina Vranić, koja je u Viroviticu došla iz Koprivnice.

– Jako mi se sviđa ovdje, najviše zbog toga što je sve na jednom mjestu: Dom, Visoka škola i menza samo su nekoliko koraka udaljeni, pa ne moramo hodati po gradu – rekla je Valentina koja se u ponedjeljak upisala u Dom. Jednako mišljenje dijele i njezini kolege iz različitih gradova koji međusobno izmjenjuju dojmove i iskustva prvoga tjedna u Domu. Otkrili su nam da im se zasad čini super jer je Dom jako moderno uređen, a u ponudi su i razne aktivnosti kojima se planiraju baviti. Studenti viših godina studija već su se „udomaćili“. Iako je prvi tjedan fakulteta, odlična atmosfera među njima ne jenjava. Mnogi opušteno sjede u dnevnom boravku pred televizorom gledajući omiljene serije. Neki od njih jedva su čekali vratiti se u Dom nakon praznika i nastaviti druženje s prijateljima koje nisu vidjeli cijelo ljeto.

– Vesele nas studentski partiji koji su započeli, pa ćemo uživati u izlascima – rekli su nam te napomenuli da nikako neće zabraviti svoje studentske obveze. Omiljeno mjesto izlaska studentima je kafić „Mr. Jack“ u kojem su posebno organizirani studentski partiji četvrtkom ili „Podrum“ u kojemu se provodi subotnja večer.

– Uzmemo li u obzir da se radi o Virovitici, ponuda za studente je odlična, osobito u zadnjih nekoliko godina od kako se grad isprofilirao kao studentski grad – rekli su nam studenti. Voljeli bi, kažu, imati i raznolikiji meni te ponuditi i suradnju s kuharicama u vidu pronalaska zajedničkog menija. Kada ispune sve svoje studentske obveze, slijedi onaj ljepši dio studiranja – opuštanje i druženje. U dnevnom boravku uvijek ima nekoga, pa se momci često okupe u kartanju bele. Ponekad se organiziraju i turniri u ovoj kartaškoj igri, pa je uživancija još veća. U kartanju najviše uživaju Valentno Špoljarić, Marko Patača, Ivan Marček i „domski prijatelj“, Virovitičanin Sandi Kovač, koji se često druži s momcima u Domu. (www.icv.hr, lmh)