Premijer Plenković predstavio nove blagdane, evo što se sve mijenja

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je predstavio prijedlog promjena prema kojima bi se Dan državnosti obilježavao 30. svibnja, Dan neovisnosti 25. lipnja, a Dan Hrvatskog sabora 8. listopada, piše Večernji.hr.

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao da je ovogodišnji Dan neovisnosti vjerojatno posljednji obilježen na ovaj način. Predstavio je popis predloženih novih blagdana prema kojem bi Dan državnosti bio 30. svibnja, a ne 25. lipnja kao dosad. Tog datuma 1990. godine bilo je konstituiranje prvog višestranačkog demokratskog Sabora, napomenuo je Andrej Plenković. Time se Dan državnosti vraća na datum na koji se obilježavao do 2001. godine.

– Taj dan je svojevrsni početak donošenja niza ključnih akata koji su nas u jednom procesu doveli do osamostaljenja, suverenosti, stjecanja neovisnosti i u konačnici međunarodnog priznanja RH. Upravo je ovaj 30. svibnja, svojevrsni dan demokracije, možemo ga slobodno tako nazvati, najreferentniji i najrelevantniji, a ujedno je bio jako dobro prihvaćen u hrvatskom narodu – rekao je Plenković.

3b408c09a28bece03488
Foto: vlada.hr

Druga promjena je 18. studenoga, kad bi se trebao obilježavati Dan sjećanja na žrtve domovinskog rata (na sve žrtve, napomenuo je Plenković), kao i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

aeeaf383a2e2e4fe0a42
Foto: vlada.hr

Plenković je dodao da će u prijedlogu zakona modificirati nekoliko spomendana i uvesti promjene. Tako će 15. siječnja uz Dan međunarodnog priznanja postati i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. 9. svibnja obilježavat će se kao Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom. Dan neovisnosti bi se prema njihovom prijedlogu obilježavao 25. lipnja, na dan na koji se danas slavi Dan državnosti, a 8. listopad postao bi Dan Hrvatskog sabora. Napomenuo je kako spomendani nisu neradni dani. (vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content