ŠTRAJKALO GOTOVO 90 POSTO UČITELJA I NASTAVNIKA Evo koje škole sutra nastavljaju sa štrajkom, u ostalima kreće nastava

Diljem Hrvatske, pa tako i Virovitičko-podravske županije, danas (četvrtak) su štrajkale gotovo sve škole nakon što je jučer propao postupak mirenja Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama te Sindikata hrvatskih učitelja i Vlade, koja je odbila zahtjev za 6-postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja. Prema njihovim procjenama gotovo 90 posto djelatnika je bilo u štrajku.

Na području Virovitičko-podravske županije štrajkale su sve škole izuzev katoličkih škola i COOR-a koje su, iako su održavale nastavu, dale podršku kolegama nastavnicima. Primjer škole koja se danas odazvala štrajku je Gimnazija Petra Preradovića Virovitica u kojoj nitko od nastavnika nije radio. Isto tako, učenici nisu došli na nastavu pa se može reći da se štrajk odvijao u punoj mjeri.

– Što se tiče nastavnika, svi 100 posto podržavaju štrajk i svjesni su potrebe da se borimo za svoje dostojanstvo, da ostvarimo ovu reformu Škole za život koju svi pozdravljamo i želimo na taj način naglasiti važnost naše struke. Također, želimo biti dostojno plaćeni. Što se tiče samih učenika, morate razumjeti da učenici se vesele što neće imati nastavu taj jedan dan, ali isto tako mislim da su svjesni da se programi moraju napraviti, da se moraju pripremiti za maturu i za upis na fakultet – rekao je Hrvoje Turčinović, povjerenik podružnice Sindikata Gimnazije Petra Preradovića Virovitica te dodao kako su spremni na ponavljanje cijeloga ciklusa.

– Dogovor oko nadoknade nastavnih sati tek će uslijediti shodno cirkularnom štrajku i modalitetima koji će biti ponuđeni za nadoknadu nastave. Ukoliko dođe do željenog dogovora sa Vladom, saznati ćemo što će nam biti plaćeno, a što ne, no u svemu tome najvažnije je da učenici ne budu oštećeni te da se provede cijeli plan i program – tvrdi Turčinović te ističe kako se zajedno s učiteljima nada dobrom ishodu štrajka u smislu da će Vlada shvatiti da postoji još prostora za pregovore te zajedno sa Sindikatom, spremnim za pregovore, pronaći neki novi načini kako da se dogovore i ostvare povećanje plaća, povećanje prava te ostvarenje Škole za život.

NASTAVAK ŠTRAJKA

Kako će se odvijati nastavak štrajka, danas su na konferenciji za medije objasnili Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja. Naime, po uzoru na europske i svjetske sindikate, hrvatski sindikati odlučili su se na tzv. cirkularni štrajk kojim će se postići da svaki dan štrajkaju škole u drugim županijama diljem Hrvatske.

Sutra će tako štrajkati samo škole u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Što znači da u školama na području Virovitičko-podravske županije sutra neće biti štrajka i nastava će se odvijati prema dosadašnjem rasporedu.

– Baš zbog toga što mislimo da će ovi pregovori biti izuzetno teški i da Vlada neće tako lako popustiti, odlučili smo se za varijantu cirkularnog štrajka. To je prvi puta da ga mi u našem obrazovnom sustavu provodimo, a razlog uvođenja cirkularnog štrajka je kontinuitet trajanja samoga štrajka jer imamo iskustva da već nakon drugog ili trećeg dana štrajka učitelji polako započinju s radom kako ne bi „izgubili“ previše sati koje će onda kasnije, morati nadoknađivati – rekla je Branka Pavoković, povjerenica Podružnog odbora sindikata VPŽ i zamjenica predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te dodala kako sve nade polaže u varijantu cirkularnog štrajka. (www.icv.hr, lmh, ea)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content