U Bruxellesu se u utorak „disalo slavonski“: Otvoren zajednički ured pet slavonskih županija

Slavonija je ujedinila Bruxelles. U utorak navečer, na Dan neovisnosti, u prostorima Razvojne agencije Osječko-baranjske županije, otvoren je Ured Slavonije gdje će se u budućnosti zastupati interese i Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije.

Podršku ovom događaju, dali su i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, europarlamentarci, Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Željana Zovko i Ruža Tomašić, ali i predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar… Sve njih, pozdravili su domaćini, župani, Alojz Tomašević (Požeško-slavonska županija), Danijel Marušić (Brodsko-posavska), Igor Andrović (Virovitičko-podravska), kao i zamjenik župana Damir Barna (Vukovarsko-srijemska) te predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin. Sve njih pozdravio je i voditelj Zajedničkog ureda Slavonije Toni Žufić.

IMG 5392
Foto: K. Toplak

Cilj Ureda u Bruxellesu je lakši, bolji i efikasniji zajednički nastup prema institucijama Europske unije. Nastavak je to dobre suradnje koju pet slavonskih županija razvija proteklih godinu dana, s ciljem razvijanja ključnih i strateških projekata za istok Hrvatske, a „naslanjajući se“ na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ uz podršku Vlade RH.

– Kroz Razvojni projekt Slavonije, Baranje i Srijema, uz podršku Vlade RH pokazali smo kako možemo raditi na zajedničkim projektima s ciljem razvoja i unapređenja Slavonije, ali Podravine, jer je dio Virovitičko-podravske županije i Podravina, a sve to radimo za dobrobit naše Hrvatske i naših građana. Ovo je putokaz kako se zajedništvom mogu raditi velike stvari – naglasio je između ostalog virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Tu su projekti koji se odnose na poljoprivredu, kontinentalni turizam, obnovljive izvore energije, drvni sektor, gospodarstvo i druge sektore. Projekti su to koji nadilaze granice županija, a potrebno ih je implementirati u idući višegodišnji financijski okvir Europske unije. Zajednički ured imat će zadatak prenositi informacije iz europske središnjice prema slavonskim županija i obratno. (vpz.hr)

[g-gallery gid=”555847″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content