U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica otvorena izložba “Knjige, časopisi i notni zapisi”

U povodu 200-te obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica danas (utorak) je otvorena izložba pod nazivom “Knjige, časopisi i notni zapisi”.

Organizaciju ove izložbe koju će osim u Virovitici, posjetitelji kasnije moći vidjeti i u Slatini i Našicama, potpisuje Ogranak Matice hrvatske u Virovitici i Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica. Uvodno slovo o ovoj izložbi dala je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici Dubravka Sabolić, a o inicijativi za održavanje ove izložbe kao i o zaslugama ovog hrvatskog skladatelja, ilirca i preporoditelja, govorio je nekadašnji podpredsjednik Matice Hrvatske, Stjepan Sučić, koji je Lisinskog postavio “rame uz rame”, uz vodeće članove hrvatskog narodnog preporoda.

IMG 1767 800x533 Custom

-Inicijativa za ovu izložbu upravo proizlazi iz činjenice da Lisinski nije bio samo veliki hrvatski skladatelj nego i zaslužna osoba za hrvatski narodni preporod uopće. Prva opera Vatroslava Lisinskog Ljubav i zloba, koja je općenito i prva hrvatska opera, protekla je u znaku slavlja ilirskih ideja i taj nadnevak označen je kao povijesno važan u stvaranju hrvatskog umjetničkog izričaja. Lisinski je usko surađivao s hrvatskim preporoditeljima poput Dimitrija Demetra, Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Petra Preradovića, Ivana Trnskog te drugim umjetnicima, a glazbeni suradnik bio mu je i skladatelj Ivan Zajc. Autor je i također značajne hrvatske opere Porin, čiju praizvedbu na žalost nikad nije doživio, jer je umro ne napunivši ni 35 godina – rekao je prigodom otvaranja izložbe “Knjige, časopisi i notni zapisi” Stjepan Sučić.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

[g-gallery gid=”558919″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content