U Osnovnoj školi Vladimir Nazor Nova Bukovica provedena vježba evakuacije i spašavanja “ŽAR 2019.”

Služba civilne zaštite Virovitica (nekada Područni ured zaštite i spašavanja VPŽ) izradila je elaborat vježbe “Požarna opasnost 2019.” kojim se obuhvaćaju osnovne škole na području Virovitičko-podravske županije.

Zakonska je to obveza koju mora provesti svaki poslodavac sukladno Zakonu o zaštiti na radu (NN 71/14). U četvrtak, 24. listopada, OŠ Vladimira Nazora u Novoj Bukovici, koju vodi ravnateljica Lareta Žubrinić, provela je vježbu i praktično provjerila svoj interni Plan zaštite i spašavanja.

Vježba je provedena u realnom vremenu od 10,15 do 11,00 sati i u njoj su, osim učenika i nastavnika škole, sudjelovale, tj. intervenirale, i žurne službe sa šireg slatinskog područja. Županijski centar 112 zaprimio je dojavu o požaru i pozvao sve žurne službe koje sudjeluju u vježbi, te Stožer Civilne zaštite općine Nova Bukovica. Dobrovoljni vatrogasci DVD Nova Bukovica izvršili su navalu u gašenju požara, iznijeli ozlijeđenog učenika iz škole i predali ga Hitnoj medicinskoj službi (194).

Hitna medicinska služba iz Slatine medicinski je zbrinula ozlijeđenog učenika i svojim vozilom prevezla u zdravstvenu ustanovu. Javna vatrogasna postrojba Slatina (193) obavila je zadimljavanje prostora, evakuaciju 6-7 učenika postavljanjem uskočnog zračnog jastuka, te okupljenim učenicima zorno pokazala gašenje požara aparatom za gašenje. Službanik Policijske postaje Slatina (192) motorom je došao na mjesto događaja i osiguravao ga.

Crveni križ Slatina sa svojim volonterima napravio je realističnu simulaciju rana na ozlijeđenima, priveo dio uplašenih i šokiranih učenika pod svoj šator, tamo ih evidentirao i okrijepio, a izgubljenu učenicu utoplili i ohrabrili. HGSS – Gorska služba Orahovica s potražnim psom tražila je i pronašla nestalu učenicu. Učitelji i drugi djelatnici škole upućivali su učenike na planirane putove evakuacije, provjeravali jesu li svi napustili prostore, provodili evakuaciju učenika disciplinirano i u koloni, te ih okupili i prozvali na zbornom mjestu.

Cijelu vježbu evakuacije i spašavanja komentirao je Željko Poljak, djelatnik Službe civilne zaštite Virovitica. Ravnateljica novobukovačke osnovne škole Lareta Žubrinić pokazala je solidarnost sa svojim učenicima i hrabro skočila na zračni jastuk s visine više od 5 metara.

(www.icv.hr, adf, vj, foto: V. Jelenčić)