Udruga S.O.S Virovitica održala okrugli stol na temu izazova s kojima se susreću jednoroditeljske obitelji

Gradskoj knjižnici i čitaonici danas (četvrtak) je održan okrugli stol pod nazivom „Izazovi jednoroditeljskih obitelji“ u sklopu projekta „Obitelj to smo mi“. Organizator okrugloga stola je Udruga S.O.S Virovitica u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Virovitica, podružnicom Obiteljski centar te s Udrugom LET iz Zagreba. Ovaj projekt je usmjeren sveobuhvatnoj potpori jednoroditeljskih obitelji te mu je cilj doprinijeti povećanju kvalitete života jednoroditeljskih obitelji. Moderatorice okrugloga stola bile su Desa Kolesarić, predsjednica Udruge S.O.S Virovitica, socijalna radnica Tajana Rastija, psihologica Sandra Matošina Borbaš te Iva Jovović, izvršna direktorica udruge LET Zagreb.

IMG 20191017 121410

-To je problem o kojemu po prvi puta progovaramo u ovoj našoj sredini. Važno je konačno iznjedriti ono što jesu jednoroditeljske obitelji, pojasniti koji su to sve izazovi i kako im pomoći pri tome – rekla je Desa Kolearić, predsjednica Udruge S.O.S Virovitica te dodala kako je u sklopu ovoga okrugloga stola napravljena i Facebook grupa kojom se nastojalo roditeljima omogućiti da međusobno razmijene svoja iskustva, poteškoće te da jedni drugima budu podrška.

Uslijed mnogih pogreški koje ponekad čine i same institucije jednoroditeljskih obitelji, važno je razjasniti razliku između jednoroditeljske obitelji i samohranoga roditelja. Naime, zakonska definicija Zakona o socijalnoj skrbi jasno razlikuju ta dva pojma. Jednoroditeljska obitelj predstavlja obitelj djece i jednoga roditelja, gdje drugi roditelj ne živi u toj obitelji, ali ima obvezu ispunjavati svoje roditeljske obveze i koristiti svoja roditeljska prava. S druge strane samohrani roditelj je jedini koji uzdržava i sam skrbi za svoje dijete.

IMG 20191017 120227

Voditeljice Udruge S.O.S Virovitica nastojale su roditeljima pružiti svu potrebnu psihološku pomoć nastojeći im pomoći u svim aspektima njihove borbe. Među brojnim teškoćama sa kojima se susreću jednoroditelji najčešće se nalaze financijske teškoće, umor i prezaposlenost, kao i nezaposlenost, to što moraju sami preuzeti odgovornost za odgoj djece, stalna zabrinutost o tome kako će odgojiti djecu, kakva će im budućnost biti, mogućnost lošeg kontakta djeteta s drugim roditeljem, samoća i usamljenost, neusklađenost radnog vremena i mogućnost čuvanja djece, nemogućnost da se djeci priušti ono što ona žele ili trebaju, objašnjavanje djetetu gdje je drugi roditelj, nerazumijevanje okoline te još mnogo drugih svakidašnjih problema.

Upravo iz tog razloga, Udruga S.O.S. Virovitica, u ovome projektu osigurava psihosocijalnu podršku i stručno psihološko savjetovalište za roditelje iz jednoroditeljskih obitelji, gdje uz pomoć stručne psihologinje rade na jačanju svojih roditeljskih kompetencija i rješavanju svakodnevnih problema i izazova s kojima se susreću u odgoju djece. (www.icv.hr, lmh)

[g-gallery gid=”557679″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content