Udruga S.O.S. Virovitica pomaže žrtvama kaznenih djela: U najtežim slučajevima žrtve ne moraju gledati nasilnika u oči, mogu svjedočiti i videom u sudnici

Udruga S.O.S Virovitica, uz niz drugih aktivnosti, tiha je i stručna pomoć svim onima koji proživljavaju najteže dane svog života – svim žrtvama kaznenih djela i svim žrtvama obiteljskog nasilja koje se procesuiraju na Prekršajnom sudu. Neovisno radi li se o muškarcu ili ženi – pomoć daju svakoj punoljetnoj osobi.

POMAŽU I ŽRTVI I OBITELJI

– Već 20 godina pomažemo žrtvama koje nam se obrate, neovisno o kojem se kaznenom djelu radi – o prijetnji, kleveti, silovanju, teškim tjelesnim ozljedama, pokušaju ubojstva ili samom ubojstvu, pa čak i o prometnoj nesreći sa smrtnim posljedicama koje se procesuira kao kazneno djelo. U tim slučajevima nastojimo pružati podršku žrtvi koja je teško nastradala te imala teške psihofizičke ozljede, ali i članovima obitelji žrtve, koji žive s njom – pojašnjava Snježana Paripović Gut, voditeljica hvalevrijednog projekta „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“.

Sam kazneni postupak dugačak je proces koji zna trajati i po nekoliko godina. Žrtva tada prolazi kroz razne emocionalne faze, stoga joj je ponekad potrebna odgovarajuća psiho-loška pomoć.

– Udruga pruža nekoliko vrsta usluga. Uz savjete vezane za kaznene postupke, žrtve mogu, ukoliko im je potrebno, dobiti i emocionalnu podršku stručnog psihologa koji će kroz individualne susrete pokušati pomoći. Uslijed teških sudskih parnica, žrtva se mora nositi s težinom djela koje je nad njom počinjeno, svim tegobama i crnim mislima koje ponekad potpuno izmore osobu. Upravo zato nastojimo djelovati i na tom području – ističe Snježana.

DETALJNO KROZ MUKOTRPAN PROCES

U Udruzi žrtva također može potražiti praktične i tehničke informacije vezane za same sudske procese, odnosno informacije o sudskim postupcima. Zaposlenice Udruge upoznat će žrtvu s fiktivnim izgledom sudnice, kako to izgleda, gdje tko sjedi, tko smije postavljati pitanja te na koji način ih smije postavljati, što može i smije pitati.

– Važno je osobu upoznati s time što rade sudac, državni odvjetnik, okrivljenik, a što radi njegov odvjetnik, kako se prilikom dolaska u sudnicu ne bi šokirala i povukla u sebe – pojašnjava Snježana koja je svoj život posvetila pružanju pomoći žrtvama.

Prije samog sudskog procesa, važno je znati koja prava pripadaju žrtvi. S obzirom da se osoba mora nositi s težinom nedjela koje je načinjeno nad njom, rijetko tko će se sam informirati o pravima. Baš tada, u najtežim trenutcima svog života, žrtve se obraćaju Udruzi S.O.S. Virovitica.

sos virovitica 1 Custom

– Upoznajemo žrtvu sa svim pravima koja njoj po zakonu pripadaju. Kao primjer istaknula bih pravo na svjedočenje putem audio-video uređaja, koje se odobrava u slučaju kaznenog djela silovanja ili teških kaznenih djela gdje je žrtva u velikom strahu. Mnoge žrtve ne znaju da imaju to pravo – ističe voditeljica projekta te pojašnjava kako većina misli da moraju biti fizički prisutni u sudnici, a to najčešće žrtvi stvara izrazitu nelagodu, osobito u maloj sudnici, gdje okrivljenik i žrtva sjede jedno pored drugoga.

Kako bi otklonile ili barem umanjile strah, zaposlenice Udruge nude i usluge pratnje na sud. Ukoliko žrtva to želi, zaposlenice mogu sa žrtvom ići na sud u svojstvu osobe od povjerenja. Dopušteno im je biti sa žrtvom u sudnici, no pritom ne smiju ništa govoriti, upletati se u sudski proces niti savjetovati žrtvi što da kaže.

SVE POČINJE POZIVOM

Posao zaposlenica Udruge započinje onoga trena kada im se žrtva obrati. Pomoć mogu zatražiti na telefonski broj 033 721 500, svakim radnim danom od 8 do 16 sati.
– Sve započinje jednim telefonskim pozivom. U prvom razgovoru sa žrtvom doznajemo što se dogodilo, o čemu se radi, utvrđujemo u kojoj su fazi te jesu li prijavili kazneno djelo. Slijedi zakazivanje individualnog termina na koji žrtva dolazi kako bi se napravio plan za daljnje djelovanje – ističe Snježana.

Kako bi zaposlenice Udruge mogle pomagati žrtvama, morale su se nebrojeno mnogo puta educirati. – Od 1. siječnja 2018. godine, kada je ovaj projekt započeo s provedbom, prošlo je mnogo edukacija. To je prva stvar koju smo morali učiniti. Prošle smo tako jednu opću edukaciju na kojoj smo se upoznavale sa zakonima i jednu specijaliziranu u kojoj smo učile kako žrtvu pripremiti i uputiti u to što joj se sve može dogoditi. Također, na početku ove godine, opet smo imale jednu edukaciju jer se propisi svakodnevno mijenjaju i važno je držati korak s izmjenama u Kaznenom zakonu – rekla je voditeljica projekta te otkrila kako će Udruga u veljači sljedeće godine proslaviti 20. rođendan.

ZAJAMČENA ANONIMNOST

Mnogo je onih koji se Udruzi obraćaju s povjerenjem, čak i prije negoli obavijeste policiju i prijave kazneno djelo. Razni su razlozi zašto to odmah ne učine: neki su u strahu ili ne žele otići na policiju jer misle da će se to ubrzo saznati.

– Prednost rada naše Udruge je što pozivateljima jamčimo anonimnost, ne moraju nam reći svoje osobne podatke, već mogu samo ispričati o čemu se radi te tražiti pomoć. Mi im možemo dati emocionalnu pomoć, osnovne informacije o cijelom procesu, o koracima koje su prošli i koji im slijede – rekla je voditeljica projekta. (www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content