Unatoč sljepoći, Vjekoslav Jemić vodi uspješnu tvrtku s desetak zaposlenih, a danas rade po cijeloj Hrvatskoj

Virovitičanina Vjekoslava Jemića mnogi poznaju kao vrijednog telefonistu na porti zgrade Virovitičko-podravske županije (Državne uprave), s radnog mjesta na kojem je proveo punih dvadeset godina. No oni koji su u posljednjih pet godina kupili ili renovirali kuću i stan i trebala su im PVC vrata, prozori, rolete ili komarnici, odgovornog i pristupačnog Vjekoslava prepoznat će kao vlasnika tvrtke Vjeko-promet d.o.o., koju je 2014. godine osnovao sa suprugom Željkom i u kojoj danas radi desetak ljudi.

Priča o uspješnoj tvrtki koja devedeset posto materijala uvozi i zatim veleprodajom plasira na tržište te radi po cijeloj Hrvatskoj dodatno dobiva na težini kad se spomene činjenica da je njen vlasnik Vjekoslav u potpunosti – slijep.

IZGUBIO VID U MLADOSTI

– Ne vidim ništa. Vid sam gubio postupno u djetinjstvu, a razlog je visoki očni tlak, glaukom. Do petog razreda osnovne škole sve sam radio normalno – igrao nogomet, pisao, čitao. No tada je bolest napredovala. Prošao sam nekoliko operacija kojima su mi liječnici pokušali spasiti vid. Prvo sam uspio doživjeti neki osjet svjetlosti, ali kroz par godina i on se izgubio – o sljepoći zbog koje je, kaže, u mladosti sve morao ponovo učiti za život, priča nam Vjekoslav.

IMG 20191010 133235 1 Custom

Nakon osnovne škole, završio je četiri godine u Centru za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ u Zagrebu.

– Još nisam ni završio školu, a već sam počeo raditi kao telefonist u Državnoj upravi. Tu sam radio dvadesetak godina. Budući da sam oduvijek navikao raditi, poželio sam krenuti u nešto svoje, nešto naše – objašnjava san o vlastitoj tvrtki, koji se pretvorio u uspješnu stvarnost.

– Hvala Bogu, posla ima. Imamo klijente iz cijele Hrvatske. Imamo montažere koji putuju, kombi nam je skoro svakih dva-tri dana u Zagrebu na dostavama i montažama. Uz veleprodaju PVC stolarije, bavimo se i samom izradom prozora, vrata, komarnika, rolokomarnika, sami izrađujemo klupčice, rolete, sve – objašnjava nam poduzetnik Vjekoslav u izdvojenom pogonu u Čemernici.

AKTUALNO vjeko2mlo Custom

Dok radnici mjere vrata i režu klupčice, Vjekoslavu mobitel ne prestaje zvoniti. Supruga Željka, njegova desna ruka, zadužena je za papirologiju, pisane narudžbe i pitanja oko carine, koja su, budući da su samo lani imali 190 uvoza, gotovo uvijek aktualna. Vjekoslav je pak glavna logistika. On dogovara materijale, dimenzije, poslove, montažu.

PAMTI BROJKE, NARUDŽBE, KUPCE

– Srećom, lako pamtim imena i podatke pa zapamtim i kupca kojeg sam imao prije dvije, tri godine. Ljudi mi se javljaju i po nekim preporukama, kojih se uvijek sjetim – govori nam Vjekoslav, a zatim se obraća djelatniku kojemu kaže kako mora pronaći „Salamander“ vrata za jednog naručitelja, s „nadsvjetlom od 40 centimetara“.

Dobro uvježbano pamćenje ovom uspješnom poduzetniku pomaže snaći se u moru podataka o dimenzijama prozora ili vrata, vrstama materijala i premazima, detaljima narudžbe. S lakoćom izračunava cijene i daje preporuke o vrstama materijala. Naš sugovornik kaže kako mu je supruga u poslu neizreciva pomoć. On sam u prosjeku je, poručuje nam, oko deset sati dnevno za telefonom, u pregovorima, narudžbama, dogovorima.

AKTUALNO vjeko za izrezati mlo Custom

– Meni ništa nije teško. Unatoč tome što ništa ne vidim, smatram da mogu svašta raditi. Čovjek treba biti uporan i tada nema nikakvih prepreka. Ja, recimo, dečkima odem pomoći istovariti kamion sa stolarijom, kao i utovariti stvari u kombije kad treba. Nije to uopće problem – poručuje vrijedni Vjekoslav.

SLIJEDE TREND

Tvrtki poput njegove na našem, županijskom području ima desetak, a kako bi bili konkurentni na tržištu, moraju se educirati, putovati, istraživati nove materijale i trendove.

– Inače, svim našim kupcima kažem kako imamo robu za svačiji džep. Netko si može priuštiti turski Bauwin, a netko Salamander ili Aluplast. Od kvalitetnijih proizvoda, imamo njemački Salamander, 5 komora, 2 stakla i 2 brtve te njemački Salamander, 6 komora, 3 stakla i 3 brtve. U posljednje vrijeme puno nas traže antracit boju okvira, što je pravi trend. Sad uvodimo Aluplast u posao, koji ćemo imati od sljedećeg tjedna, kao i najnovije staklene klizne stijene za terase, koje će se uskoro naći u našoj ponudi. Kupcima ćemo ponuditi i staklena vrata s LED rasvjetom – poručuje Vjekoslav koji kaže kako je jako zadovoljan svim svojim radnicima.

IMG 20191015 091154 Custom

Dobar poslodavac mora znati nagraditi radnike, ističe, za njihov posao i za trud koji ulažu u izradu i montažu prozora, vrata, klupčica sve od Slavonije do Jadrana. Posebno hvala ide supruzi, kaže nam, njegovoj vrijednoj partnerici, zbog ogromne podrške, razumijevanja i poštovanja. Odlike su to koje su kao supružnici i roditelji dvoje djece prenijeli i u profesionalnu sferu.

– Pomažemo si na poslu razgovarajući, razmišljajući o novim stvarima, sugerirajući jedno drugom kako obaviti određeni posao. Danas je, čini mi se, papirologije više nego ikad, unatoč svim prednostima nove tehnologije koja nam je na raspolaganju – ističe Željka u izdvojenom pogonu u Čemernici iz kojeg će PCV prozori i vrata otići po cijeloj Hrvatskoj. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”557839″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content