Više neće biti lako spajati produljene vikende kao do sada, no srećom sljedeće godine čak tri će se spojiti sami

Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer predstavio prijedloge promjena u kalendaru blagdana, praznika i spomendana, Večernji.hr je provjerio kakva je situacija s mogućnostima spajanja neradnih dana i vikenda za iduću godinu. Neradni dani moći će se iskoristiti za “podebljavanje” vikenda, ali neće biti baš prilike za spajanje neradnih dana s vikendima sa samo jednim danom godišnjeg jer neradni dani 2020. ne padaju na utorak ili četvrtak.

Što se tiče praznika, koji su neradni dani, Dan državnosti vraćen je na 30. svibnja, kako se obilježavao do 2001. godine. 18. studeni postaje Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

U kalendaru spomendana, koji nisu neradni dani, Dan neovisnosti prebačen je na 25. lipnja, a 8. listopada postaje Dan Hrvatskog sabora. 15. siječnja osim Dana međunarodnog priznanja RH postaje i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom obilježavao bi se 9. svibnja. Neke bi moglo razočarati što prema ovim promjenama u lipnju neće više imati dva neradna dana u kratkom vremenskom razmaku. Naime, dosad se nakon Dana antifašističke borbe (22. lipnja) 25. lipnja slavio Dan državnosti, a sad će se na taj datum obilježavati Dan neovisnosti kao spomendan.

Gledajući kalendar za 2020. godinu provjerili su hoće li hrvatski građani moći iskoristiti blagdane za produženi vikend. Praznik rada iduće će godine pasti na petak, a Dan državnosti po novim pravilima bio bi u subotu. Dan antifašističke borbe bit će u ponedjeljak. Dan pobjede i Dan sjećanja padaju na srijedu. Velika Gospa bit će u subotu, a Svi sveti u nedjelju, dok Božić pada na petak.