ZAVIDAN TALENT I GASTRONOMSKO ZNANJE Kristina Lončar i Tamara Jovanović brončane u Goraždama na jakom međunarodnom natjecanju

U sklopu manifestacije Dani jabuke 2019. koja je održana u Goraždama i ove godine, treći put održano je Međunarodno natjecanje pod nazivom “Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji”.

Više nego uspješan organizator natjecanja ponovno je bila Srednja stručna škola “Džemal Bijedić”, a natjecanje je održano u kategoriji učenika srednjih ugostiteljskih škola u pripremi poznate bosanske slastice tufahije te deserta od jabuke. I ove, kao i prošle dvije godine, svoju ekipu imala je i Srednja škola “Stjepan Ivšić” Orahovica, koja je ponovno polučila odličan rezultat osvojivši treće mjesto i brončanu medalju:

1810kuharice 5 Custom

-Našu školu su kao i prošle godine predstavljale učenice 3.d razreda Kristina Lončar i Tamara Jovanović i osvojile 3. mjesto, što je odličan rezultat jer je konkurencija bila iznimno jaka. U pratnji učenica bile smo profesorica Mirjana Boloban i ja, i moram izraziti ogromno zadovoljstvo i pohvalu školi organizatora koji su nas vrhunski primili i ugostili. Sve tri godine smo dio ovog natjecanja i moram priznati da je svake godine sve bolje, konkurencija sve jača i to je dokaz da škola Džemala Bijedića radi odličan posao. Dolazimo sigurno i iduće godine – rekla je stručna učiteljica kuharstva Danira Vinković.

Tamara i Kristina su ponovno uživale u samom dolasku i sudjelovanju i to im je zapravo najveća nagrada.

-Naša škola svake je godine u vrhu, prve godine smo bili prvi, druge godine Tamara i ja smo bile četvrte i evo sada smo treće. Zapravo je teško natjecati se s učenicima kojima je tufahija svakodnevica, ali hrabro se borimo, dajemo sve od sebe i eto, isplati se. Ponovno smo srele svoje prijateljice i prijatelje i to je sada već veliko i neraskidivo prijateljstvo, a o novim iskustvima koje stječemo na ovakvim natjecanjima, ne treba niti govoriti – kaže Kristina Lončar, a Tamara priča kako su izrađivali brončane slastice:

1810kuharice 3 Custom

-Prvo smo pripremale desert od jabuka. Umutile smo žumanjke sa šećerom, u međuvremenu stavili mlijeko da provrije i stavili žumanjke unutra te kuhale dok se nije zgusnulo. Potom smo tučene bjelanjke pomiješali sa zgusnutim žumanjcima. Kada smo dobili toplu kremu namazali smo ju na petit kekse. Potom smo skuhale jabuke u šećernom sirupu te ih napunile s orasima, grožđicama i pekmezom od šljiva, aronije i čokolade kojeg smo same pripremile u školi i zatim stavile gore na kekse. Ostatkom kreme prelile smo cijeli desert. Tufahiju smo pripremale jednostavno, jabuke skuhale u šećernom sirupu s malo cimeta i limuna. Kada su bile kuhane, napunile smo ih orasima i šlagom te na kraju u dekoraciji na tufahiju stavile šlag i višnju. Zanimljivo je da smo zapravo imale samo bod manje od dvije ekipe ispred nas, koje su imale jednak broj bodova, no presudile su nijanse. U svakom slučaju prezadovoljne smo, Kristini i meni je ovo treće zajedničko odličje, osvojile smo dvije zlatne medalje za palačinke, prošle godine u Zenici i Orahovici i evo sada bronca u Goraždama – zaključila je Tamara Jovanović.

1810kuharice 4 Custom

Ove dvije mlade kuharice već su sada u srednjoškolskoj dobi pokazale zavidan talent i gastronomsko znanje i postale pravi ponos svoje škole i grada Orahovice.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content