Želite naučiti voziti motocikl? Upišite tečaj u Autoškoli Karas u Virovitici

Nakon što smo proveli dan u Autoškoli Karas vozeći se virovitičkim prometnicama u automobilu, odlučili smo vidjeti kako izgleda učiti voziti motocikl. Kada polaznik autoškole započinje s obukom za vožnju automobila, pokraj njega se nalazi instruktor koji za vrijeme cijele obuke ima kontrolu nad automobilom. Pri obuci za motocikl, to nije slučaj. Polaznik se na motociklu nalazi sam, uz njega nije instruktor, već ga on prati automobilom. Da nema razloga za strah i brigu, potvrđuje Ana-Marija Halupa, djevojka kojoj za koji dan slijedi polaganje ispita za A2 kategoriju.

IMG 20191014 104536 2 Custom

NADOGRADNJA ZNANJA I ISKUSTVA

– Na početku me malo bilo strah. Prvi dan je bio poprilično stresan, nisam sigurna je li se više bojao instruktor ili ja. Nakon drugog kruga sve je postalo lakše, nije bilo nikakvih problema – rekla je Ana-Marija te dodala kako je oduvijek željela naučiti voziti motocikl.

– Mama me „zarazila“ željom da naučim voziti motocikl, rekla je kako je nakon brata sada red na meni. Od onda ne odustajem, zaljubila sam se u adrenalin koji pruža vožnja motociklom i to me motiviralo da dobijem vozačku dozvolu za A2 kategoriju – kaže polaznica Ana-Marija Halupa.

IMG 20191014 111110 Custom

Prije prvog kruga, instruktor je Ana-Mariji sve objasnio, kako bi bez stresa mogla sjesti na motocikl.

– Na prvom satu instruktor mi je pokazao kako se mijenjaju brzine te kako naviku na komande koje sam koristila nogama u autu, u glavi preseliti na ruke i uskladiti ih. Dotad nisam imala priliku voziti motocikl. Vozila sam se kao suvozačica, no nikada sama, sve do prvoga sata. Tada sam sjela na motocikl, upalila ga i rekla „idemo probati, pa što bude – bude“ – prisjeća se hrabra Ana-Marija koja u Autoškolu Karas dolazi čak iz Daruvara.

UVIJEK NA OKU

S obzirom da je Ana-Marija vlasnica vozačke dozvole za upravljanje B kategorijom, ona je jednim dijelom upućena u mijenjanje brzina, rad sa spojkom, kočnicom i gasom pa je s njom lakše raditi – istaknuo je instruktor za motocikle Darko Orač te dodao kako nije baš lagan zadatak kontrolirati vozača na motociklu, osobito ako se radi o mlađem vozaču, polazniku A1 kategorije koji se dosad nije samostalno susretao s prometom. Iako instruktor ne sjedi na motociklu s polaznikom, on je s njim stalno povezan radiovezom preko koje ga upućuje na moguće greške te na smjer kojim će taj dan ići.

IMG 20191014 112419 Custom

– Povezanost putem radioveze teče normalno, kao da sjedimo jedno pokraj drugoga u automobilu. Vidimo se pomoću retrovizora, komuniciramo, čujemo se i razumijemo savršeno – rekao je instruktor Orač.

Dok Ana-Marija samouvjereno kruži gradom, mnogi se pripadnici snažnijega spola okreću za njom. Ipak, za razliku od ostatka Europe, u našoj zemlji još uvijek nije ustaljeno vidjeti djevojku na motociklu. Rijetke su žene koje odluče steći vozačku dozvolu za A1, A2 ili A kategoriju. No instruktor i vlasnik Autoškole Karas, Ivan Karas, nada se da će se to mišljenje promijeniti te da će se mnoge pripadnice ljepšega spola odlučiti na polaganje vozačkog ispita za motocikl.

IMG 20191014 111039 Custom

Sve što treba znati pri polaganju ispita za motocikl

Ispit za motocikl sastoji se, baš kao i za automobil, od dva dijela. Prvi dio polaže se na poligonu na kojemu polaznik izvodi četiri vježbe: vožnju po pravcu na kojem se pokazuje element ravnoteže, drugi element je vožnja u slalomu u kojemu se od polaznika očekuje da odvozi slalom između čunjeva bez da spusti nogu ili izađe iz gabarita u kojima su postavljeni čunjevi, treći element je izvesti dvije osmice na kojima se vidi vladaju li polaznici motociklom i četvrti element je intenzivno kočenje. Ukoliko polaznik prođe poligon, slijedi vožnja prometnicama na kojima se primjenjuje stečeno znanje.

IMG 20191014 111001 BURST057 Custom

Motocikli u Autoškoli Karas najbolji su na području Virovitice i Pitomače. Polaznici A1 kategorije vozačku dozvolu mogu steći na motociklu marke Yamaha YBR, polaznici kategorije A2 na motociklu Yamaha MT07, a polaznici A kategorije na Yamaha MT09. Na ovim snažnim jurilicama u Virovitici polaznike će obučavati instruktor Darko Orač, a u Pitomači Zvonimir Kolarić.

Autoškola Karas nudi i mogućnost plaćanja na rate, kao i nastavu iz prometnih propisa kako Vama odgovara – ujutro, poslijepodne i po dogovoru s predavačem. Obavite cijeli proces osposobljavanja na jednom mjestu, uz vozila i instruktore po vlastitom izboru.

TELEFON POSLOVNICE U VIROVITICI JE 033/725-943, A U PITOMAČI 033/783-400.

(promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content