Župan Andrović: Zajedničkim uredom u Bruxellesu pokazujemo zajedničke namjere u razvoju istoka Hrvatske

Ove godine, u ožujku, petorica slavonskih župana, potpisali su Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju prostora Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije u Bruxellesu, a u ponedjeljak, u prostorima u Montoyer ulici, održan je i prvi sastanak župana i regionalnih koordinatora.

Uz virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, sastanku su, između ostalih nazočili župani Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, Danijel Marušić i Alojz Tomašević, saborski zastupnik Pero Ćosić, Željko Turk predsjednik Udruge gradova RH. Sastanak je vodio Dragan Vulin, predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije, a bio je tu i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna, kao i ostali predstavnici županija, Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice, regionalni koordinatori…. Voditelj ureda je Toni Žufić. Na ovom radnom sastanku, predstavnici svake od županija istaknuli su buduće strateške projekte, kako za svoju županiju, tako i projekte koji su od značaja za svih pet slavonskih županija.

IMG 4684
Foto: K. Toplak

Cilj Ureda u Bruxellesu je lakši, bolji i efikasniji zajednički nastup prema institucijama Europske unije. Nastavak je to dobre suradnje koju pet slavonskih županija razvija proteklih godinu dana, s ciljem razvijanja ključnih i strateških projekata za istok Hrvatske, a „naslanjajući se“ na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ uz podršku Vlade RH.

Tu su projekti koji se odnose na poljoprivredu, kontinentalni turizam, obnovljive izvore energije, drvni sektor, gospodarstvo i druge sektore. Projekti su to koji nadilaze granice županija, a potrebno ih je implementirati u idući višegodišnji financijski okvir Europske unije. Zajednički ured imat će zadatak prenositi informacije iz europske središnjice prema slavonskim županija i obratno.

IMG 4677
Foto: K. Toplak

– Pet slavonskih županija u samom je vrhu po povlačenju sredstava iz EU fondova u RH, zajedničkim uredom u Bruxellesu pokazujemo zajedničke namjere u razvoju istoka Hrvatske – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, te naglasio buduće važne projekte u kojima se ističe sušara za povrće, geotermalni izvori, IT centar i brza cesta prema Zagrebu, žila kucavica daljnjeg razvoja gospodarstva Virovitičko-podravske županije…

IMG 4651
Foto: K. Toplak

Pet županija će, kako zajednički tako i individualno, imati mogućnost tražiti potencijalne partnere, sudjelovati na relevantnim događanjima, organizirati stručne prakse te druge aktivnosti, a kroz zajedničko korištenje ureda u vlasništvu Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije. Tako će pet slavonskih županija zajednički nastupati u ključnim strateškim projektima koji obuhvaćaju cijelu regiju, ali i onima koji su specifični pojedinačno za svaku županiju i prema europskoj i nacionalnoj razini, čime će se postići znatno veći značaj i težina. (vpz.hr, obz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content