BDP RASTE 21. TROMJESEČJE ZAREDOM: Rast hrvatskog gospodarstva ubrzao na 2,9 posto

blank

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje – prenosi www.poslovni.hr, što je nešto brži rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je BDP porastao 2,4 posto, a ubrzanje gospodarske aktivnosti bilo je očekivano, kažu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao za 2,9 posto na godišnjoj razini.

To je već 21. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom razdoblju, kada je porastao za 2,4 posto.

“U skladu s našim očekivanjima, u razdoblju od srpnja do rujna 2019,. gospodarstvo je nastavilo rasti i 21. tromjesečje za redom i to snažnijom dinamikom u odnosu na drugo tromjesečje”, kažu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga te potrošnje kućanstava, priopćio je DZS.

“Očekivano, rast je generiran nastavkom potrošnje kućanstava čije je godišnja stopa rasta ubrzala na 3,3 posto. Na snažniju dinamiku rasta u trećem tromjesečju upućivali su i visokofrekventni indikatori odnosno solidan rast trgovine na malo za 3 posto na godišnjoj razini u središnjim mjesecima turističke sezone pri čemu se posljedično i potrošački optimizam zadržao se na visokim razinama te nešto umjerenija ali ipak pozitivna kretanja na tržištu rada, daljnje kreditiranje sektora kućanstava kao i umjerena inflacija”, ističu iz RBA u svom osvrtu na najnoviji podatak DZS-a.

Potrošnja kućanstava u trećem tromjesečju porasla za 3,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je brži rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je porasla 2,7 posto.

Izvoz roba i usluga porastao je u proteklom kvartalu 4,7 posto na godišnjoj razini, brže nego u drugom tromjesečju, kada je rast iznosio 3,3 posto.

Pritom je izvoz roba skočio 7,1 posto, dok je izvoz usluga porastao za 3,1 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 1,1 posto na godišnjoj razini, znatno manje nego u prethodnom tromjesečju kada je uvećan za 8,3 posto. Pritom je uvoz roba ojačao za 0,9 posto, dok je uvoz usluga porastao 1,8 posto.

U proteklom kvartalu bruto investicije u fiksni kapital porasle su za 5 posto na godišnjoj razini, što je sporije nego u drugom kvartalu, kada je rast iznosio 8,2 posto.

U RBA ističu da rast investicija zrcali nastavak rasta obujma u građevinarstvu, kojeg osim s EU fondovima možemo povezati sa zamašnjakom u stanogradnji, ali i predizbornim razdobljem.

U trećem je tromjesečju porasla i državna potrošnja za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je iznosio 3,9 posto. (poslovni.hr)