Dani besplatne provjere tehničke ispravnosti vozila: Oko 25 posto vozila koja prometuju našim cestama su tehnički neispravna

blank

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog autokluba i Centra za vozila Hrvatske od 25. do 30. studenoga u stanicama za tehnički pregled vozila provodi se akcija besplatne provjere tehničke ispravnosti vozila.

Već tijekom prvog i drugog dana u stanice za tehnički pregled vozila stiglo je oko pedesetak onih koji su besplatno htjeli pregledati svoja vozila i pritom su na poklon dobili tri litre tekućine za pranje stakla.

Govoreći o akciji, voditelj Stanice za tehnički pregled vozila Centra za vozila Hrvatske i Stanice za tehnički pregled vozila Croatia Virovitica Ivica Lulić kazao nam je da je cilj podići sigurnost i ispravnost vozila koja prometuju cestama.

-Na redovnom tehničkom pregledu u prosjeku svake godine evidentiramo oko 25 posto tehnički neispravnih vozila, čime ovaj besplatni tehnički pregled vozila još više dobiva na značaju. Budući da su nastupili i zimski uvjeti, važno je i dodatno provjeriti ispravnost vozila, što se prvenstveno odnosi na upravljački i kočioni sustav, sustav za hlađenje motora i sve ostalo. Neki vozači smatraju da su pooštreni uvjeti tehničke ispravnosti vozila, čime se ne slažem, jer smatram da su pravila svake godine ista, ali razvojem tehnologije vozila, postoji i više sklopova koji se redovno moraju kontrolirati i moraju biti ispravni. Isto tako, razvojem ekološke svijesti, puno se daje na prevenciju zagađivanja okoliša stalnom kontrolom ispušnih plinova. Ovaj besplatni tehnički pregled stoga je prilika da prekontrolirate svoje vozilo, kako u vrijeme redovnog tehničkog pregleda ne bi radi neispravnosti vozila plaćali naknadne troškove – rekao je tim povodom Ivica Lulić.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)