DOBRE VIJESTI ZA MODRE Šahtar će na krcatom Maksimiru biti oslabljen, Dinamo u prilici osigurati prezimljavanje u Europi

Došao je i taj dan, Dinamo ima priliku već u četvrtom kolu Lige prvaka osigurati prezimljavanje u Europi, drugo zaredom. K tome, nakon prošle sezone i Europske lige kroz koju su plavi došli do osmine finala, sad bi uspjeh bio još veći jer bi se prezimilo kroz puno jače natjecanje, kroz Ligu prvaka. Dinamo to još nikad nije napravio, a sad već u četvrtom kolu ima priliku napraviti ogroman korak – piše vecernji.hr

Plavi će večeras pred punim Maksimirom tražiti pobjedu, a s njom bi bili sigurno najmanje treći, a to mjesto vodi u nastavak, u nokaut-fazu Europske lige, ali lako je moguće da plavi budu i drugi i nastave i na proljeće igrati u Ligi prvaka.

O takvim dosezima Dinama u posljednjim desetljećima mogli smo samo sanjati. Iako će i nakon ove utakmice ostati još dva kola i, ako Dinamo i ne pobijedi, ima šanse za prolazak (bude li remi, bilo bi dobro da bude 0:0 ili 1:1 jer bi onda u međusobnim susretima bio bolji od Šahtara), plavi još mogu uhvatiti drugo mjesto. No zato im je ova utakmica od izuzetne važnosti, zato su je mnogi proglasili i utakmicom ove generacije.

BIT ĆE POGODAKA

Dinamo je do sada pokazao da se može nositi s jakim europskim klubovima, godinu i pol uveseljavao je svoje navijače sjajnim rezultatima i sad bi pobjeda nad Šahtarom bila šlag na tortu. Prepoznali su to i navijači koji su jurnuli po ulaznice za ovaj današnji sraz, svi žele vidjeti tu, možda i ključnu utakmicu, žele biti dio povijesti dogodi li se taj povijesni rezultat kakav priželjkuje navijački puk.

Dinamov trener Nenad Bjelica do sada je fenomenalno vukao figure na nogometnoj ploči, može se očekivati da će i danas nešto “skuhati” ukrajinskom velikanu kao što mu je “skuhao” i u Harkivu. I prava je šteta što plavi tamo nisu pobijedili, ali zadržali su svoju poziciju i doveli se do ove velike prilike.

Plavi će tražiti pobjedu, ali moraju biti i oprezni jer Šahtar ima odlične napadače, omaleni i spretni Brazilci pokazali su i u prvoj utakmici koliko znaju biti nezgodni i Šahtar je zabio dva pogotka Dominiku Livakoviću. Koji će i sada biti posljednja prepreka Šahtaru. No ovaj put u pravoj atmosferi punog Maksimira.

– Veseli pun stadion i zadnji put kad je bilo tako pokazali smo koliko nam to znači, koliko nam to daje snage. S navijačima smo sigurno bliži pobjedi – kazao nam je vratar Dinama koji zna da ovaj put neće biti nezaposlen kao što je bio protiv Intera u posljednjoj utakmici HNL-a.

– I oni, kao i mi, vole igrati napadački nogomet, sigurno će biti pogodaka, a mogu se nadati da će ih biti više u njihovoj nego u našoj mreži. Koliko god volimo napadački igrati, ne smijemo zapostaviti ni obranu, moramo pametno izaći na travnjak.

Nakon prve utakmice ova dva kluba Šahtar nije bio tako uspješan u domaćim susretima, za razliku od plavih. Ispali su u ukrajinskom kupu od Dinama, sad bi bilo zgodno da i u Ligi prvaka ispadnu od Dinama, ali zagrebačkog.

– Vidio sam njihove rezultate, ali sad je ovo nova priča, uostalom tek smo odigrali tri kola, još je toliko, računajući i današnju utakmicu, pred nama, a znate da mi volimo ići korak po korak.

Dinamu će nedostajati možda Gojak i Gavranović, očekuje se da svi ostali budu spremni, dojam je da više problema u Šahtaru.

SVE ĆU IH ANALIZIRATI

Vjerujem da ćemo svi mi biti spremni, a znam da kod njih nema Konopljanke i jednog standardnog stopera. Ali nemojmo se zavaravati, svi su njihovi igrači vrhunski, tko god bude igrao, zapravo je svejedno – kaže Livaković.

Vratar Dinama ima svoje rituale prije utakmice, ali prije toga ima i ozbiljnu analizu suparnika.

– Prije utakmice sve proučim s Jaskom (analitičar Osmanović, nap.a.) i Čavlinom (trener vratara), gledamo sve igrače, a sad smo posebno gledali Taisona, Marlosa, vjerojatno će igrati i mladi Tetê. Sve ćemo proučiti, sve detalje, od toga kako izvode kornere, kako pucaju penale, ma baš sve.

Dojam je da je Šahtar opasniji u gostima, kad ima više prostora.

– Istina, gledao sam njihovu utakmicu protiv Atalante, vole igrati na kontranapade. Ali vidjet ćemo kakvi će biti pred našim punim stadionom.

Očito se Šahtar koncentrirao na Dinamo, zadnju utakmicu u svojem prvenstvu dobio je s 3:0, ali s cijelom rezervnom postavom.

– A i njima je cilj proći u osminu finala kao i nama, no i naš je trener odmorio, dozirao igrače, bit ćemo i mi spremni – zaključio je Livaković.

(vecernji.hr, foto: ilustracija, M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content