Dr. Bruno Sunajko i njegov tim godišnje izvedu 500 operacija kojima pacijentima u život vrate svjetlost i boje

Od obične smetnje kao što je gledanje „kroz maglu“, teškoće s izoštravanjem slike, napreza-nje oka, pa sve do ‘sivila’ ili pak života u mraku – sve to uzrokuje jedna od najpoznatijih bolesti oka današnjice – katarakta ili očna (siva) mrena, primarni uzrok sljepoće u svijetu. Srećom, ona nije konačno stanje, svjedoči dr. Bruno Sunajko, specijalist oftalmologije i subspecijalist prednjeg segmenta oka i voditelj Očnog odjela Opće bolnice Virovitica.

On i njegov tim godišnje obave ukupno oko 500 operacija očne mrene na pacijentima te im tako u život opet vrate svjetlost, boje i oštrinu vida.

NOVE USLUGE ZA PACIJENTE

– Pravi učinak operacije mrene možda se najbolje vidi u slučaju teške, staračke mrene, kada je čovjek praktički slijep. Imali smo mnogo slučajeva u kojima su pacijenti, koji ništa nisu vidjeli, brzo nakon oporavka od operacije imali do 100 posto vida i to bez naočala. Govorimo o pacijentima iznad 80 godina života. Danas u našoj bolnici imamo više od 98 posto operacija očne mrene bez ikakvih komplikacija, a pacijenti nam dolaze iz cijele Hrvatske, iz svih županija – ističe dr. B. Sunajko, zadovoljan što su, kaže, ulaganja u opremu i kadar, koji su silno željeli, urodili plodom – da sve više pacijenata ostaje u Virovitici i ovdje obavlja sve složenije preglede i zahvate.

OKO 2 Custom

Nova oprema, vrijedna 3,5 milijuna kuna, koju je Odjel dobio u okviru europskog projekta „Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica“, vrijednog 50 milijuna kuna, omogućila im je širi raspon usluga za pacijente.

Virovitička bolnica tako danas ima samo 14 dana čekanja na red za operaciju sive mrene, a kroz sam Odjel godišnje prođe čak devet tisuća pacijenata. Odjel za oftalmologiju i optometriju Opće bolnice Virovitica ima četiri oftalmologa (od kojih su dvoje subspecijalisti prednjeg segmenta oka), a uskoro bi im se trebala pridružiti i subspecijalistica očne plastike i okuloplastike.

Od 500 operacija očne mrene, veći dio njih obavi se putem jednodnevne kirurgije, dok teži i kompliciraniji slučajevi ostaju na stacionaru.

– S novom opremom, aparatom i mikroskopom, dobili smo veću širinu operiranja mrena. Uz jednodnevnu kirurgiju, kroz koju obavljamo operacije jednostavnih, odnosno, standardnih mrena, sada možemo zbrinjavati pacijente i s mrenama srednje težine te veliki broj kompliciranih mrena zbog kojih su dosad pacijenti morali putovati u klinike izvan Virovitice – objašnjava dr. B. Sunajko.

IMG 20191031 134858

U onim posebno teškim i zahtjevnim slučajevima, u kojima nemaju opremu i kadar, pacijente i dalje upućuju na centre i bolnice s kojima godinama izvrsno surađuju.

– Govorim o KBC-u Sestre Milosrdnice, jako dobro surađujemo i s KBC-om Osijek, s KBC-om Rebro. Velika je stvar kada znate da imate nekoga na čiju brzu, učinkovitu i kvalitetnu pomoć možete uvijek računati – o zajedničkoj brizi za svakog pacijenta govori dr. Sunajko.
Nova oprema liječnicima u Virovitici omogućila je i bolju dijagnostiku zbog koje su pacijenti prije također morali putovati u Zagreb ili Osijek.

– Za pojedine bolesti nova nam je oprema znatno povisila razinu dijagnostike i posao nam je sada puno precizniji, bolji, lakši i možemo ga napraviti u većem broju. Osim osnovnih pregleda, sada možemo biti precizniji kod dijagnostike teških oboljenja stražnjeg segmenta oka, u slučajevima, naprimjer, dijabetesa ili problematike na retini, poput glaukoma – objašnjava voditelj Očnog odjela virovitičke Opće bolnice.

OKO 3 Custom

SMANJENE LISTE ČEKANJA

Ujedno, smanjene su i liste čekanja – uz 14 dana, koliko traje čekanje na operaciju očne mrene, smanjeno je čekanje pacijenata i na ultrazvuk, OCT i neke tipove lasera, unatoč povećanom priljevu pacijenata iz drugih krajeva, kaže dr. Sunajko. Svaka uspješna operacija i njih raduje, kaže, jer su svjesni koliko je vid važan osjet i kako utječe na kvalitetu života. Svaka od 500 operacija mrene tako je priča za sebe.

– I nikad se ne zna kako će oko reagirati na sam zahvat. Važno je da se pacijent nakon operacije posveti mirovanju i oporavku, da kapa oko i da se pridržava uputa koje dobije na našem Odjelu. U više od 99 posto slučajeva, kad se pacijent pridržava uputa, nema komplikacija i zaista možemo reći kako je pacijent spreman na novo poglavlje u životu – zadovoljno kaže dr. Sunajko, koji hvali svoj tim, požrtvovnost liječnika i medicinskih sestara, koji su danomice na usluzi pacijentima.

MOGUĆNOST ZA NAPREDAK

Oftalmolozi u Virovitici žele i poboljšati rezultate, odaju nam viziju za budućnost. Nova oprema, novi kadar i sitni zahvati u investicijama mogli bi pacijentima osigurati još veći spektar medicinskih usluga.

IMG 20191031 134823

– Naša vizija je da podignemo kvalitetu samog Odjela i proširimo lepezu usluga. Ne samo na operaciju mrene, nego i na liječenje visokog očnog tlaka, glaukoma, gdje smo dosada već puno toga napravili. Ujedno, jedna kolegica ide uskoro na subspecijalizaciju okuloplastike, područje na kojem bismo također mogli povećati broj operativnih zahvata, a jedna od liječnica u skoroj budućnosti bit će spremna za liječenje retine, što je vrlo bitno za dijabetičare i sve one koji imaju komplikacije na stražnjem dijelu oka, ali bez operativnih zahvata – ističe dr. Sunajko koji kaže kako im je velika želja ponovno vratiti i Dječju ambulantu, koja je potrebna našoj sredini.

KADA SE OBRATITI LIJEČNIKU?
Svaka mrena ima svoje vrijeme

Dr. Bruno Sunajko ističe kako je niz simptoma koji pacijentu mogu ukazivati na problem stvaranja očne mrene.

– Jedan od najočitijih simptoma je onaj da nakon korekcije i određivanja naočala i dalje imate zamućen vid i da se ta zamućenost uvijek nalazi na istom mjestu. Pacijenti često mrenu zamijene s drugim smetnjama vida, pa kažu: vidimo paučinu, malo nešto vidimo pa ne vidimo, slika nam je mutna ili razlivena, vidimo ‘mušice’. Tada zapravo govorimo o nekim drugim smetnjama ili bolestima, dok se mrena najčešće manifestira, kako pacijenti sami kažu, kao ‘da vide kroz maglu’ – ističe dr. Sunajko, koji naglašava kako svaka mrena ima svoje vrijeme i ne predstavlja hitno stanje za pacijenta. Ipak, nužno je posjetiti liječnika kod svakog neobičnog simptoma, kako bi se detaljnim pregledom uočile promjene na oku i nastanak potencijalne bolesti.

– Ako liječnik oftalmolog i dijagnosticira mrenu, on će procijeniti kada je vrijeme za operaciju i pacijent će dobiti točan termin. Žurbe u svakom slučaju nema, niti ima razloga za zabrinutost kod pacijenata – napominje ovaj iskusni liječnik. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content