FOTO Predstavom “Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom” otvorena 6. Slatinska mala scena

Jučer (srijeda) je u kino-dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina otvorena 6. Slatinska mala scena.

Ovogodišnju Slatinsku malu scenu organizira Pučko otvoreno učilište Slatina uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Slatine i Slatinske banke s ciljem da se djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta kroz kazališne predstave približi kazališna umjetnost.

Školarce i ostalu publiku prije početka predstave pozdravili su ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić koji je u stilu kazališne predstave, imaginarnim škarama prerezao vrpcu i otvorio 6. Slatinsku malu scenu.

IMG 9827 Custom

– Dramska pedagogija počinje od najranije dobi, od jaslica do srednje škole, stoga mi je drago da su se sve škole i vrtići koji gravitiraju prema Slatini, što uključuje i susjedne općine, odlučili uključiti jer Slatina već godinama ima jednu kazališnu tradiciju, prvo amatersku koja je trajala 70-ih godina, no otvorena vrata našeg Pučkog učilišta omogućuju da i u današnjim vremenima ne budemo samo ovisnici o televiziji nego da uživo gledamo živu riječ i glumce na sceni što je izuzetno bitno – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.

Projekt je u početku obuhvaćao tristotinjak djece iz slatinskih škola, s tendencijom rasta, tako da je prošle godine Scena okupila više od dvije tisuće djece iz cijele županije.

-Svake godine dodamo i neki novi sadržaj te se ove godine nadamo i većem odazivu. Cijeli projekt je u vrijednosti 50-60 tisuća kuna od kojih Ministarstvo kulture sufinancira 20.000 kuna. Uz Pučko otvoreno učilište i prihod od ulaznica, ostatak sufinancira Grad Slatina, a ove godine uključila se i Slatinska banka – rekla je ravnateljica Danijela Fabric Fabijanac, koja je tom prigodom istaknula kako je jako bitno provoditi ovakve projekte, jer ukoliko se djeca od malih nogu ne naviknu na kazalište, kino i koncere, kasnije neće biti odrasle publike.

75567374 2393330940777901 4391865580718653440 n Custom

Scena je po drugi puta započela radionicama glinom za vrtićku i djecu osnovnoškolskog uzrasta koje je na tragu prošlogodišnje suradnje održala akademska kiparica Danijela Halužan Glumbić, koja je izrazila zadovoljstvo ovogodišnjim radionicama koje su bile vesele, a djeca zainteresirana i kreativna, te najavila iduće godine još ljepšu priču.

Održano je ukupno šest radionica, u slatinskim dječjim vrtićima Zeko i Suncokret, te osnovnim školama Josipa Kozarca Slatina, Mikleuš i Vladimira Nazora Nova Bukovica i Davorina Trstenjaka Čađavica, gdje su djeca od gline izrađivala božićne ukrase, a kojima su u sklopu izložbe povodom svečanog otvorenja Slatinske male scene okićene božićne jelke u predvorju kina, tako da je kino već sada u božićnom ruhu.

Ovogodišnju Slatinsku malu scenu otvorilo je danas Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka predstavom “Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom”. Protagonisti ove predstave, dva pingvina, kokoš i krt, razveselili su oduševljene mališane koji su zajedno s glumcima i zapjevali, a na kraju predstave djelatnici POU Slatina darivali su ih balonima.

IMG 9825 Custom

U okviru programa ovogodišnje Scene, slatinska će publika moći uživati u još tri predstave. Tako će 19. studenog s početkom u 13 sati Kazalište Smješko iz Zagreba izvesti predstavu “Kakva mati takva kći”, koja je namijenjena srednjoškolcima i odrasloj publici. 20. studenog POU Slatina donosi predstavu “DNK” u izvedbi Kazališta Virovitica, koja će toga dana imati tri izvedbe, dok će 21. studenoga 6. Slatinsku malu scenu zatvoriti Scena Gorica predstavom “Tonka Bontonka” u dvije izvedbe. Cijena ulaznice za svaku predstavu je 15 kuna.

(www.icv.hr, adf, mf, D. Fišli)

[g-gallery gid=”562886″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content