Hrvatski duhani sklopili suradnju s globalnom tvrtkom AOI čime će dodatno ojačati kapacitete prerade duhana u Hrvatskoj

Tvrtka Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj koji posluje u sklopu grupacije British American Tobacco (BAT), sklopila je ugovor o skladištenju i obradi duhana s Alliance One International (AOI), vodećom neovisnom globalnom kompanijom za preradu i skladištenje duhana.

AOI je nastao 2005. spajanjem DIMON Incorporateda i Standard Commercial Corporationa – dva svjetska lidera u preradi duhana. Prihod kompanije je u 2018. premašio 1,8 milijardi dolara, a dionice kompanije su izlistane na tržištu kapitala u New Yorku (NYSE).

– Suradnja s Alliance One International još je jedan dokaz visokog standarda proizvodnje i obrade duhana koji smo postavili u Hrvatskim duhanima i dodatno će ojačati poziciju Hrvatske na duhanskoj karti svijeta. Ova suradnja omogućit će nam optimalnije planiranje naših ukupnih kapaciteta i dodatno osnažiti kompaniju, čime će se otvoriti dodatne mogućnosti poticanja domaćih proizvođača – izjavio je Flavio Oliveira, direktor Hrvatskih duhana.

Suradnja BAT-a i AOI-a logična je i strateška suradnja između dvije kompanije koje će koristeći zajedničke kapacitete osnažiti postojeću infrastrukturu u Virovitici i uvelike poboljšati poslovnu učinkovitost. Prema potpisanom ugovoru, Hrvatski duhani će pružati uslugu obrade i skladištenja duhana u vlasništvu AOI-a s područja Europske unije.

Otkako je BAT tržišnom akvizicijom postao vlasnik Hrvatskih duhana, uložena su značajna sredstva u uzgoj duhana, tehnologiju prerade, infrastrukturu skladištenja te obrazovanje zaposlenika. Takva ulaganja bila su presudna za postizanje stanadarda svjetske razine i stoga su nesumnjivo povećala reputaciju Hrvatskih duhana u globalnom kontekstu.
Suradnja s AOI-em donijet će koristi i kompaniji, domaćim proizvođačima duhana i lokalnoj zajednici u Virovitičko-podravskoj županiji. Iz Hrvatskih duhana najavljuju produženje sezone prerade duhana što će povećati potrebu za radom u kompaniji, ali i potražnju za lokalnim dobavljačima. Također, gotovo dvostruko duža sezona obrade duhana u Virovitici rezultirat će i potražnjom dodatne radne snage.

Jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji

Duhan je jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura koja iz godine u godinu bilježi rast otkupnih cijena i izrazito je važan za podravski i slavonski kraj jer je iz nedovoljno kvalitetnog tla izvlači maksimum te daje najveće prihode po hektaru u odnosu na druge kulture. Duhan u tom smislu predstavlja važan novčani tok za hrvatske OPG-ove.
Hrvatski duhani kontinuirano investiraju u proizvodnju duhana u Hrvatskoj i proizvođačima osiguravaju stabilno okruženje za proizvodnju, a globalni sustav BAT-a omogućava otkup svih količina proizvedenog duhana.

Hrvatski duhani svake godine predfinanciraju preko dvije trećine ukupne vrijednosti proizvodnje duhana kako bi podržali kooperante, a dodatno omogućuju vrlo povoljne kreditne linije za ulaganja u opremu i za sustave navodnjavanja. Tijekom prošle dvije godine, u sklopu programa povećanja kvalitete duhana u Hrvatskoj, Hrvatski duhani donirali su svojim proizvođačima kalcizacijski materijal za otprilike 2.000 hektara, sjeme za zelenu gnojidbu za preko 1.500 hektara, 432 tone organskog peletiranog gnojiva. Dodatno, kako bi riješili problem nedostatka radne snage koja je ključna prepreka povećanju proizvodnje duhana u virovitičko-podravskom kraju, investirali su u nabavku 29 mehaničkih berača duhana. (promo, hd)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content