“JAGLAC – MOJ DRUGI DOM” U Orahovici održana radionica usmjeravanja podrške osobama s intelektualnim teškoćama

blank

U novom prostoru orahovačke Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama “Jaglac” održana je četvrta i posljednja dvodnevna stručna edukacija u okviru trogodišnjeg programa “Jaglac – moj drugi dom”.

Predavanje i radionice održala je dr. sc. Daniela Bratković, redovni profesor s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Na edukaciji je sudjelovalo 33 sudionika, od toga sedam roditelja i članova obitelji, tri korisnika, pet volontera i 18 djelatnika.

-Sudionici edukacije upoznati su s teoretskim pristupom i primjerima dobre prakse u okviru dvije teme, Samoodređenje i samozastupanje osoba s intelektualnim teškoćama i Osobno usmjereno planiranje podrške za osobe s intelektualnim teškoćama. U okviru radionice izradili smo i plan za jednog korisnika udruge Jaglac, u kojem su aktivno sudjelovala dva člana obitelji, tri djelatnika programa, izvoditelji radionica i dva prijatelja kako bi nam svima ova tema bila još pristupačnija. Tijekom pauze, uz osvježenje sudionici su razgovarali i postavljali pitanja na koja su dobili stručne odgovore – kaže voditeljica projektnih aktivnosti Jaglaca Lidija Stojković.

Program “Jaglac – moj drugi dom” je inovativna socijalna usluga i model skrbi u zajednici koji pridonosi neovisnom življenju i socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom. Financiran je od strane MDOMSP, partneri na programu su Grad Orahovica, CZSS Slatina, podružnica Orahovica i CZSS Virovitica, podružnica Obiteljski centar. Vrijednost programa na godišnjoj razini je 240.000 kuna, dok je vrijeme provedbe od 1. lipnja 2017. do 31. svibnja 2020. godine.

blank

Lidija Stojković je podsjetila na važnost projekta “Jaglac – moj drugi dom”.

-Opći cilj programa je doprinijeti razvoju nedostatnih usluga socijalne skrbi u cilju prevencije institucionalizacije te povećanje socijalnog uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama i osoba s invaliditetom u Virovitičko-podravskoj županiji. Specifični cilj programa je omogućiti inovativnu socijalnu uslugu i model skrbi na području grada Orahovice, općina Čačinci, Zdenci i Crnac te doprinijeti neovisnom življenju, socijalnom uključivanju, razvoju i održavanju radnih navika osoba s već spomenutim teškoćama u cilju poboljšanja kvalitete njihovih života – zaključila je Stojković.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)