MAŠA KOŽIĆ PETRINOVIĆ SVAKODNEVNO KORISTI ETERIČNA ULJA S nekoliko dragocjenih kapi ima prirodne saveznike protiv tegoba

Aromaterapija, odnosno postupak primjene čistih prirodnih eteričnih ulja u svrhu poboljšanja stanja čovjekova bića na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj ili duhovnoj razini, već je tisućljećima prisutna u svim kulturama.

Egipćani su esencije biljaka koristili za balzamiranje i u medicinske svrhe, Rimljani su mirisna ulja koristili u kupkama i za masažu, dok su Arapi mirisima pročišćivali zrak i dezinficirali odjeću kako bi se zaštitili od bolesti.

U današnje vrijeme, vrijeme moderne medicine i tablete za svaku tegobu, sve se više osoba odlučuje za povratak prirodi u vidu korištenja eteričnih ulja kao saveznika kako bi se dobro osjećali, fizički i mentalno. Uzevši u obzir koliko je kompleksan i moćan osjet njuha, nije nemoguće zamisliti koliko u kombinaciji s intenzivnim mirisom biljke, cvjetova i plodova može biti od pomoći.

ulja 4 Custom

ŽIVOT BEZ KEMIKALIJA

Raznovrsna svojstva eteričnih ulja i njihov pozitivan učinak prepoznala je i Maša Kožić Petrinović, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić u Virovitici.

Kako kaže ova majka dvojice sinova, Borne (8) i Ante (5), za uvođenje ulja u život svoje obitelji odlučila se upravo zbog njih.

– Htjela sam svojoj obitelji priuštiti novi, zdraviji život, život bez kemikalija te podršku organizmu. Nakon dugotrajnog istraživanja i razmišljanja, prepustila sam se ovom putovanju i mogu reći da sam jako sretna – kaže ova mlada mama te priznaje kako, iako joj ulja nisu bila stran pojam, nije bila svjesna svih njihovih blagodati.

Kako sama kaže, otkako je uvela ulja u život, u konstantnom je kontaktu s djevojkama i ženama koje ih i same koriste te se educira svaki dan. Obitelj Petrinović eterična ulja koristi na svakodnevnoj bazi, bez iznimke. Na pitanje što je najvažnije kako bi se uspješno eterična ulja implementirala u život i maksimalno se “izvuklo” ono najbolje od njih, Maša bez oklijevanja odgovara – ovlaživač zraka odnosno difuzor, aparat namijenjen raspršivanju eteričnih ulja u prostor u obliku najsitnijih molekula.

ulja 2 Custom e1575117057199

S obzirom da se na taj način osigurava stopostotna primjena ulja, difuzori u obitelji Petrinović rade kad god su i ukućani doma.

ULJE ZA SVAKU PRIGODU

Osim kroz difuzore, eterična ulja se mogu koristiti i topikalno, objašnjava M. Kožić Petrinović, odnosno direktnim nanošenjem na kožu te se ono pritom razrjeđuje prema dobi čovjeka.

– Ja ih razrjeđujem u takozvanim roller bočicama koje koristimo prema namjeni. Tako imamo roller bočice za tenzije glave, probavnog sustava, za podršku imunitetu… – otkriva Maša te dodaje kako su upravo mješavine ulja za podršku imunitetu, to jest organizmu općenito, najkorištenije u njenom domu.

– Eterična ulja peperminta i limuna koristimo u jutarnjim satima za efekt razbuđivanja i podršku dišnom sustavu. U kasnim poslijepodnevnim i večernjim danima u difuzoru koristimo eterično ulje lavande, naranče i tamjana jer to su ulja koja umiruju, popravljaju raspoloženje, podrška su imunitetu i dišnom sustavu. Također, za podršku kožnom sustavu koristim tamjan u serumu koji sama napravim – s osmijehom zaključuje Maša, sretna jer se jedna zdrava i kvalitetna vrijednost razvija kod njenih najmilijih.

ulja 1 Custom

SAVJET PLUS – KOJA SU ULJA KORISNA U KUĆNOJ LJEKARNI

1. Eukaliptus: Ukoliko ste prehlađeni i imate respiratorne probleme, ulje eukaliptusa pokazat će vam se kao odličan saveznik jer reducira začepljenost nosa i grla. Također, ublažava bol pri manjim površinskim ozljedama i kod uboda insekata.

2. Lavanda: Zbog mnoštva svojih svojstava, ovo najpoznatije ulje u aromaterapiji zovu i “katica za sve”. Osim što je učinkovito sredstvo za tjeranje moljaca, ulje lavande je i izuzetno dobar antiseptik, pomaže kod mučnine, ublažava alergije i glavobolje, umiruje živce, ali i ublažava akne.

3. Čajevac: Australski kemičar Arthur Penfold 1923. godine otkrio je kako eterično ulje čajevca ima čak 12 puta snažnije antiseptičko djelovanje od tadašnjih lijekova te je tijekom Drugog svjetskog rata bilo obvezan dio prve pomoći. Aktivno djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica te se koristi za jačanje imuniteta. Potiče i prokrvljenost vlasišta te se koristi u slučaju pojačanog ispadanja kose.

4. Naranča: Poznato i kao slatko narančino ulje, proizvodi se ekstrakcijom iz vanjske kore naranče te ga se zbog snažnog, ali ugodnog mirisa često dodaje proizvodima za njegu tijela. Limonen, aktivni sastojak narančina ulja, snažan je antioksidans koji sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala i upalne procese, to jest rast tumorskih stanica. Korisno je i u suzbijanju glavobolje te ublažavanja simptoma PMS-a.

5. Ylang-ylang: Ulje koje se dobiva iz žutih cvjetova ovog tropskog drveta snižava visoki krvni tlak te smiruje lupanje srca. Zbog svojeg slatkog mošusnog mirisa, preporučuje se kod problema seksualne prirode (slabog libida) te slovi kao dobar afrodizijak.

(www.icv.hr, ea)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content