Obilježena 60. obljetnica osnivanja ekonomske škole u Slatini

Danas (petak) u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina obilježeno je 60 godina postojanja i rada ekonomske škole u Slatini. Nazočne učenike i profesore, okupljene u školskom holu, na početku je pozdravio ravnatelj SŠ Marka Marulića Slatina Ivan Roštaš, nakon čega je profesor Željko Milnović održao prezentaciju ”Povijest ekonomske škole”.

Uz predavanje prof. Milnovića, učenici i ostali nazočni mogli su pogledati izložbu koju su pripremili profesori ekonomske skupine predmeta, Željko Milnović, Marina Grgić i Ivana Švamberger, zajedno sa učenicima ekonomske škole i školskim knjižničarem prof. Balković Damirom.

KRATKA POVIJEST EKONOMSKE ŠKOLE U SLATINI

25. kolovoza 1959. godine Narodni odbor općine Podravska Slatina donosi rješenje o osnivanju ekonomske škole u Podravskoj Slatini, kojim je bilo predviđeno je da to bude jedina ekonomska škola na području Virovitičkog i Našičkog kotara. Škola je počela sa radom 5. rujna 1959. godine u koju je upisano 205 učenika u prvoj školskoj godini 1959./1960., s 5 odijeljenja prvog razreda. Tijekom formiranja ekonomske škole u Slatini pojavila se težnja da se i u Virovitici osnuje posebna ekonomska škola kako đaci ne bi morali putovati iz Virovitice u Slatinu. Ekonomska škola u Virovitici također se osniva početkom školske godine 1959./1960. i dio učenika upisanih u Slatini prelazi u Viroviticu, tako da u Slatini ostaje 108 učenika, 44 muških i 64 ženskih. Od tih 108 učenika formira se 3 razreda.

Prvi direktor škole bio je Ananije Mraković. 1. studenog 1970. godine ekonomska škola prestaje sa radom i postaje Srednjoškolski centar Edvard Kardelj u koji se udružuju škola učenika u privredi, ekonomska škola i gimnazija. Srednja škola Marka Marulića registrira se 28. travnja 1993. godine, a svečano otvorenje škole bilo je 28. listopada 1993. godine, povodom proslave osnivanja 136. slatinske brigade Hrvatske vojske. (www. icv.hr, adf; foto: D. Fišli)