Od Virovitice do Grada heroja: Glasnici istine i njihovi prijatelji trče ultramaraton “Za Vukovar”

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije ˝Glasnici istine˝ organizira Memorijalni ultramaraton Virovitica-Vukovar pod nazivom ˝Glasnici istine za Vukovar˝. Start je bio danas (petak) u 14 sati ispred zgrade Virovitičko-podravske županije, a na ciljno odredište – Križ na ušću Vuke u Dunav planiraju stići 16. studenog u 11 sati. Uz članove udruge maratonaca VPŽ ˝Glasnici istine˝ na Memorijalnom ultramaratonu koji nije natjecateljskog karaktera te se odvija na tzv.˝štafetni način˝sudjeluju i trkači rekreativci iz Virovitice, Suhopolja, Osijeka, Slatine, Našica, Zagreba te članovi prijateljske udruge iz Sisačko-moslavačke županije “Heroji ne umiru”

IMG 2441
Foto: K. Toplak

Predsjednik Udruge maratonaca “Glasnici istine” Pavo Tutenov napomenuo je tom prigodom da u ultramaratonu sudjeluje oko 30 trkača.

– Put je dug oko 160 kilometara, trči se štafetnim načinom, naizmjenično po grupama. Rekreativci će trčati uglavnom do Slatine, gdje nas čeka nova grupa trkača na čelu s ultramartoncem Goranom Drakslerom koji će istrčati cijeli put od Slatine do Vukovara. Cilj ovog ultramaratona kao i svih ostalih kad su u pitanju obljetnice iz Domovinskog rata je “da se ne zaboravi” – rekao je tom prigodom Pavo Tutenov.

Načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević tom je prigodom iskazao zadovoljstvo i ponos brojnim okupljenim maratoncima koji sudjeluju u ovom domoljubnom pohodu.

-Na ovaj način promičemo istinu o Domovinskom ratu i svim hrvatskim braniteljima i policajcima koji su u njemu sudjelovali. Kao i svake godine, tako i ove dajemo do znanja da Vukovar nije zaboravljen, kao ni oni hrvatski branitelji i civili koji su za slobodnu Hrvatsku u njemu položili život na Oltar domovine – rekao je tom prigodom Siniša Knežević.

IMG 20191115 140504

Zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak ispraćajući maratonce istakao je da ovim maratonom odajemo posebnu počast Vukovaru i svim njegovim žrtvama koje su se upisale u povijest.

-Zahvaljujući ovakvim događajima, žrtva Vukovara nikada neće biti zaboravljena. Zahvaljujem svima koji sudjeluju u maratonu, ali i svim drugima koji tijekom cijele godine s istim ciljem – da se ne zaboravi – sudjeluju u obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata – rekao je Darko Žužak.

IMG 20191115 140546

Prije samog starta, maratonci su zajedno sa svojim domaćinima, predstavnicima Virovitičko-podravske županije, na čelu s zamjenikom župana Darkom Žužakom, Policijske uprave virovitičko-podravske, predvođenih načelnikom Sinišom Kneževićem i predstavnicima braniteljskih udruga s područja Virovitice, odali počast na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima ispred Policijske uprave virovitičko-podravske.

Ultramaratonci su u predviđenom vremenu, 18,00 sati, stigli u Slatinu gdje su ih kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade dočekali predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa slatinskog područja, dogradonačelnik Grada Slatine Bojan Plantak, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, te predsjednik Udruge HVIDR-a Slatinai i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine Ilija Nikolić i građani.

IMG 9884

Nakon obraćanja predsjednika Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine” Pave Tutenova, nazočne su pozdravili slatinski dogradonačelnik Bojan Plantak i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine Ilija Nikolić.

Poslije odavanja počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima polaganjem upaljenih lampiona uz spomen-obilježje, trkači su nastavili put Orahovice.

(www.icv.hr, bs, adf; foto: B. Sokele, K. Toplak, D. Fišli)

[g-gallery gid=”563383″]

 

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content