Potresan dokumentarni film “3069” nakon nekoliko gradova u Hrvatskoj prikazan i virovitičkoj publici

U sklopu Festivala domoljubnog filma “Gordan Lederer”, u Centru kulture u Virovitici u petak, 22. studenog prikazan je potresan dokumentarni film redatelja Jakova Sedlara pod nazivom „3069“ koji predstavlja svjedočanstvo roditelja, supruga, djece i prijatelja ratnika koji su iz razočarenja digli ruku na sebe. Film je premijerno prikazan na Festivalu domoljubnog filma ‘Gordan Lederer’ u Vukovaru, a u sat vremena trajanja, u njemu se prikazuje osam tragičnih sudbina branitelja, ispričanih iz perspektive njihovih obitelji. Film „3069“ osim što otvara javnosti tabu temu suicida, nosi poruku i apel hrvatskim braniteljima: “Ne dižite ruku na sebe, živite unatoč tomu koliko je izabrani put težak, jer niste sami.”

U “3069” nema glumaca, nego ljudi koji su u nekom trenutku pokušali sebi oduzeti život ili su članovi obitelji u kojoj je otac, suprug ili sin digao ruku na sebe. Hrvatski ratnici, oni koji se nisu bojali umrijeti u ratu, u miru nisu uspjeli živjeti sretno u zemlji za koju su se borili, a ovo je prvi takav film koji se bavi njihovim tragičnim sudbinama.

-Sedlar je film nazvao “3069” – službenim brojem branitelja koji su počinili samoubojstvo. Taj broj je bio važeći prije dvije godine kad je Sedlar započeo snimanje, a u međuvremenu je narastao na blizu 3300 branitelja koji su počinili suicid – rekla je prije prikazivanja filma u Virovitici promotorica ovog festivala Zorica Gregurić.

Sve nazočne u Centru kulture među kojima su bili branitelji i članovi njihovih obitelji, predstavnici PU VPŽ na čelu s načelnikom Sinišom Kneževićem, pozdravio je u ime organizatora HVIDR-e Virovitica predsjednik Mirko Poljanac te Vlasta Honjek Golinac, zamjenica gradonačelnika Grada Virovitice koji je bio partner u realizaciji ovog događaja. (www.icv.hr, bs)

 

[g-gallery gid=”564857″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content