PROJEKT “SUVREMEN I ZDRAV ŽIVOT BRANITELJA” Kroz književne večeri, likovne radionice i druženja UHBDVDR Orahovica pomaže svojim članovima

Udruga hrvatskih branitelja, dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica jedna je od najaktivnijih braniteljskih udruga u široj okolici predvođena svojim vrijednim predsjednikom Miroslavom Totom. Tot svakog dana smišlja nove projekte kako bi pomogao svojim kolegama suborcima na sve moguće načine, a jedan od zanimljivih projekata, pa možda čak i neobičnih za braniteljsku populaciju, pokrenuo je prošle godine, a ove intenzivirao. Riječ je o projektu pod nazivom ”Suvremen i zdrav život branitelja” u sklopu kojeg branitelji imaju priliku sudjelovati u književnim večerima, informatičkim radionicama, plesnjacima i zabavama i drugim sadržajima.

-Svjedoci smo kako su naši hrvatski branitelji danas sve više povučeni u sebe, čak se neki i rijetko odazovu na obljetnice iz Domovinskog rata, a znamo i koliko je velik postotak suicida među braniteljima. Upravo iz tih razloga želio sam pokrenuti projekt kako bi na neki način ”probudio” svoje kolege branitelje da se socijaliziraju, druže na one načine koje njih čine sretnim. Tako je nastao ovaj projekt u sklopu kojeg organiziramo književne susrete u kojima i sami branitelji čitaju svoje pjesme i literarne uratke, radimo informatičko opismenjavanje, sportske igre, evo baš ovoga vikenda organiziramo i zabavu uz glazbu i ples kako bi branitelji uz minimalne cijene sa svojim ženama uživali u jednoj ugodnoj večeri. Sudeći po mišljenju mojih kolega branitelja, ovaj način provedbe projekata naše udruge je itekako prihvaćen i svakako ćemo na njemu ustrajati i dalje – kaže Miroslav Tot. Branitelj Zvonko Borda član je Udruge i sudionik svake aktivnosti:

-I sam sudjelujem u organizaciji ovoga projekta, a naravno i sudjelujem u svakom sadržaju. Ovo je doista prilika da mi branitelji uz one redovne posjete obljetnicama iz Domovinskog rata, budemo dio sadržaja koji nas mogu razveseliti i zabaviti. To je braniteljima u današnje vrijeme definitivno potrebno i vidljivo je da svi uživaju i odazivaju se – kaže Borda.

Miroslav Tot naglašava kako su branitelji osjetljiva populacija i zato sadržaje treba pomno osmišljavati.

-Iako djeluje da su to obični sadržaji, treba ih dobro posložiti i pružiti što je više moguće uvjeta. Ja sam najsretniji kada vidim osmijeh na licima svojih kolega branitelja, to je znak da radimo nešto dobro i korisno. Potrošim sate i sate u organizaciji, ne niti sekunde mi nije žao, čak dapače na kraju jednog događaja već slijedi smišljanje drugog. Moram svakako reći da je i međusobni susret i razgovor branitelja na tim sadržajima velika stvar za njih, tako se ponajviše i otvore – zaključuje Tot koji je i sam branitelj i logoraš, i čovjek koji zna kako osjetiti potrebe branitelja. (www.icv.hr, vg)

 

 

Vladimir Grgurić

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content