Puštanjem ljubičastih balona u Virovitici obilježen Svjetski dan prijevremeno rođene djece

Simboličnim puštanjem ljubičastih balona na šetnici u Virovitici je po prvi puta obilježen Svjetski dan prijevremeno rođene djece. Ljubičasta boja simbol je palčića, djece rođene prije 37. tjedna trudnoće, a čija je prva životna borba ona najteža – borba za vlastiti život. Podršku palčićima dala je i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac.

Prijevremeno rođenje je nekoć bilo glavi uzrok smrti beba. Donja granica prijevremenog rađanja, to jest granicom prijevremenog porođaja i spontanog pobačaja danas se smatra 22. tjedan trudnoće. Ova granica vezana je uz mogućnost ploda da preživi nakon rođenja.

Naime, napredak tehnologije i neonatološke službe zaslužan je da se danas mogu spasiti i djeca od samo 500 grama porođajne težine. Poboljšanje medicinske tehnologije povećalo je stopu preživljavanja nedonoščadi. Najmanje 90 posto beba rođenih u 28. tjednu trudnoće preživi.

Ovaj dan obilježava se s ciljem ukazivanja na borbu koju prolaze ovi mali borci, njihovi roditelji i medicinsko osoblje koje o njima skrbi. Iako su izuzetno maleni, njihova srca su velika i prepuna snage i hrabrosti. (www.icv.hr)

DAN PALČIĆA: Za najmanje i najhrabrije bebe danas su u Virovitici simbolično pušteni ljubičasti baloni…

Objavljuje Grad ViroviticaNedjelja, 17. studenoga 2019.