“RIMSKI MOZAICI NA TLU HRVATSKE” Zanimljivo predavanje u Virovitici okupilo strastvene ljubitelje povijesti i arheologije

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održano je stručno predavanje na temu “Rimski mozaici na tlu Hrvatske”.

O ovoj zanimljivoj temi govorila je dr. sc. Marija Buzov, osnivačica Hrvtskog društva za proučavanje antičkih mozaika koje je sastavni dio Association Croate pour l’Etude de la Mosaique antigue. Naime, motivacija za osnivanje društva zasigurno je bio poticaj kolega iz svijeta, upućen Mariji Buzov, koja je član saveza AIEM, da i u Hrvatskoj osnuje jedan ogranak tog društva.

– Ljubav prema mozaicima rodila se još na prvoj godini studija kada sam pohađala seminar kod pokojnog profesora i akademika Duje Rendića-Miočevića i to je ono što me prati i danas. Mozaici su jedna neiscrpna tema jer nikada nije do kraja istražena niti izrečena. Uvijek dolaze novi mozaici, nova istraživanja – rekla je M. Buzov, koja je diplomirala i magistrirala na temu “Antički i ranokršćanski natpisi s mozaicima na prostoru Hrvatske i susjednih zemalja” na Zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

IMG 20191115 181714 Custom

Naime, Mozaik se najranije javlja oko 4. st. pr Kr. U Mezopotamiji i Babilonu, a preko Sirije i Male Azije širio se na sve zemlje zahvaćene antičkom kulturom. Teme mozaika najčešće su mitološke scene, prizori lova te biljni i geometrijski ukrasi, često po uzoru na oslikane vaze.

Uspoređujući Hrvatsku s drugim zemljama Europe, kao što su to Španjolska, Cipar ili Italija, Hrvatska nema toliko mozaika. Do 2006. godine bilo je poznato oko 2.500 mozaika. Nakon te godine pronađeno je jako puno novih, neotkrivenih mozaika, kako na prostoru Hrvatske, tako i diljem bivšeg Rimskog carstva.

– Na otocima, obali i zaleđu ima mnogo primjeraka mozaika, no mali broj ih je zabilježen u Kontinentalnoj Hrvatskoj. Među gradovima koji se mogu pohvaliti mozaicima su Vinkovci, koji mozaik imaju samo u nacrtima, u novije vrijeme pronađena je Rimska vila s mozaicima kraj Gradiške, zatim u Sisku, mozaik koji je u kockicama izvađen, ali koji se može restaurirati. Također, mozaici u kockicama zabilježeni su u Ščitarjevu kraj Zagreba i Orešcu kraj Virovitice – istaknula je M. Buzov te dodala kako je Kontinentalna Hrvatska izrazito zanimljiv prostor na kojemu se mnogo toga povijesnog dešavalo.

IMG 20191115 180640 Custom

– U novije vrijeme pronađeni su mozaici u Štrbincima pokraj Đakova gdje je vrlo vjerojatno riječ o zidnom mozaiku izrađenom od staklenih kockica. Iskreno mi je žao što se Osijek ne može podičiti mozaicima. Oni su pronađeni i zatim zatrpani – istaknula je M. Buzov.

Ovo predavanje okupilo je nekoliko strastvenih ljubitelja povijesti i arheologije koji su čeznuli za novim i zanimljivim saznanjima.

(www.icv.hr, lmh, foto: L. Martinko Hock)

[g-gallery gid=”563398″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content