SREDNJOŠKOLCIMA STIPENDIJA Drvodjeljski tehničari dizajneri, CNC operateri, pekari dobivaju od Županije 500 kuna mjesečno

Župan Igor Andrović potpisao je danas (četvrtak) ugovore o stipendiranju s 30 učenika srednjih škola, a koji se školuju za deficitarna zanimanja na području Virovitičko-podravske županije. Podršku mladima na izboru zvanja dali su i zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, kao i Vesna Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, koji su nazočili potpisivanju ugovora.

Najveći dio novih stipendista, njih čak 19, ove školske godine uči za zanimanje drvodjeljski tehničar-dizajner, no stipendije će primati i cnc operateri, pekari, automehaničari i drugi. Riječ je o pomoći od oko 500 kuna mjesečno, u trajanju od 10 mjeseci, odnosno, dok traje školska godina.

Ovo je druga godina otkako na ovaj način Županija, osim u obrazovanje, posljedično ulaže i u gospodarstvo. Jer, kako kaže župan Igor Andrović, u analizi tržišta i u razgovoru s poslodavcima, naglašena je potreba upravo za ovim vrstama zanimanja.

 

stip1

-Lani je stipendiju dobilo devet učenika. Iako smo za ovu godinu raspisali natječaj za njih 28, javio se veći broj zainteresiranih. Od ukupno 36 prijava, 30 je zadovoljilo sve potrebne uvjete te smo sve koji udovoljavaju uvjetima odlučili stipendirati, upravo zbog velike potrebe na tržištu rada. Vjerujem da ćemo s ovim stipendijama i ubuduće potaknuti učenike da upisuju upravo ova zanimanja. Na ovaj način Virovitičko-podravska županija pokazuje da nam je obrazovanje važno, kao i tržište rada – rekao je I. Andrović.

Naglasio je kako vjeruje da će stipendije biti pomoć učenicima i roditeljima te da je ova praksa dobar primjer „Škole za život“.  – Naše srednje škole već sada su jako dobro opremljene i puno toga učenici mogu naučiti već kroz praksu i školovanje, i tako biti pripremljeni za tržište rada.

Županija sufinancira prijevoz učenika srednjih škola, a za određena zanimanja kupili smo i udžbenike. Osim u učenike, ulažemo i u škole – energetske obnove škola traju na području cijele naše županije, kupujemo  informatičku opremu, CNC strojeve, dizalice za automehaničare, odnosno, ulažemo u sve srednje škole na području naše županije, kako bi olakšali školovanje učenicima, a profesorima i učiteljima rad – istaknuo je I. Andrović.

ŽELE RADITI KOD JAVOROVIĆA I U TVINU

Za jedno od najtraženijih zanimanja na tržištu – drvodjeljskog tehničara dizajnera, školuje se Simon Brešćanski, učenik 1. razreda Tehničke škole.  – Upisao sam ovaj smjer prvenstveno jer me zanima ta struka, znači dizajniranje i rad s drvetom, rad na kompjuterima, crtanje i ostalo. Stipendija će mi značiti dosta, ali moram reći da ju ne planiram trošiti do kraja školovanja, već kasnije, na način koji mi bude tada bio najkorisniji.

ugovori4

Konkretnih planova za budućnost još nemam, možda odem na fakultet ili se zaposlim, ali vjerujem da će mi ova stipendija omogućiti da nađem poslodavca za vrijeme školovanja – rekao nam je Simon Brešćanski.

ugovori3

Njegova kolegica iz razreda Mihaela Bošnjak također je upisala ovaj smjer.  – Od 4. razreda osnovne škole bila mi je  želja upisati ovu školu. Stipendija će mi dosta značiti zbog toga što nas je više u obitelji, imam još četiri sestre i jednog brata. A nakon završetka škole, htjela bih raditi u Tvinu – poželjela je Mihaela.

Matej Žapčić, učenik 1. razreda Industrijsko-obrtničke škole iz Virovitice svoje je zvanje pronašao u smjeru CNC operatera.

ugovori5

– Budući da volim računala, a dio nastave odnosi se na programiranje, odabrao sam ovo zvanje. U školi je dobro, prijatelji su sjajni, a nastava je jako zanimljiva – ističe Matej koji kaže kako bi nakon završene srednje škole svoj prvi posao volio naći u tvrtki Javorović.

NTL VEĆ „REZERVIRAO“ PRVI RAZRED PRODAVAČA

Podršku učenicima i Županiji danas su dali i ravnatelji škola. Prof. Mladen Graovac iz Industrijsko-obrtničke škole Slatina ističe kako ovaj potez povećava i školama, ali i učenicima, nadu u bolje sutra, jer se okreću traženim, deficitarnim zanimanjima. – Drago nam je da u tome imamo veliku potporu Županije, a moram naglasiti kako su sva zanimanja naše škole deficitarna. Od CNC operatera, koji je je već treću godinu na tržištu prepoznat kao jedno od traženih zanimanja, pa pekara, vodoinstalatera, frizera.

ugovori7

Svi su oni danas potpisali stipendije i ta će financijska pomoć i njima i njihovim obiteljima itekako dobro doći – kaže M. Graovac, koji ističe kako unatoč manjem broju učenika u razrednim odjelima, škola ipak uspije upisati sve smjerove. – Sretni smo jer smo jedina škola na području županije koja je ove školske godine upisala smjer prodavača i to lijepi broj učenika . NTL ih je već sve rezervirao, što je jako dobra vijest. Traženi su i naši automehaničari, frizeri i drugi – zadovoljan je ravnatelj M. Graovac. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”562954″]

 

 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content