U Virovitici obilježen Svjetski dan šećerne bolesti: Najviši izmjereni šećer u krvi bio 21.6, najmanji 2.7

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, Opće bolnice Virovitica, Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije i Udruge dijabetičara Virovitice, prigodom Svjetskog dana šećerne bolesti, danas (četvrtak) organizirana je akcija mjerenja šećera u krvi. Pod ovogodišnjom krilaticom „Dijabetes, zaštitite svoju obitelj“ željelo se ukazati koliko dijabetes može utjecati na pojedinu obitelj. Ta bolest je vodeći uzrok sljepoće, amputacija, kardiovaskularnih i bubrežnih bolesti te prerane smrti.

– Zadovoljni smo ovogodišnjim odazivom osoba, interes je velik. Drago mi je vidjeti da se ljudi interesiraju za svoje zdravlje te da su svjesni problema koje sa sobom nosi šećerna bolest. Izrazito mi je zadovoljstvo što nam se ove godine u akciji priključila i Virovitičko-podravska županija, te osobe koje su izmjerile šećer darovali smo jabukom, mandarinom i bočicom vode kako bi ih potaknuli na zdrav život – rekla je predsjednica Udruge Zdenka Mikulčić-Drakulić te se pohvalila kako je u prvih sat vremena akcije testiranju šećera u krvi pristupilo više od 100 građana.

IMG 20191114 102243

– S radošću smo se pridružili Udruzi dijabetičara Virovitice u obilježavanju Svjetskog dana dijabetesa, tako da je akcija danas u Virovitici, a sutra u Slatini. Građane koji izmjere šećer nagraditi ćemo s prigodnim poklon-paketom, kemijskom olovkom i brošurom pod nazivom „Živimo zdravo, živimo dugo“ u kojoj je prikazan mali vodič za zdrav život s obzirom na bolesti koje su kod nas u županiji najrasprostranjenije – rekla je Melita Sirovica, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Virovitičko-podravske županije.

Tijekom akcije mjerenja šećera, članice Udruge vodile su evidenciju svih koji su izmjerili šećer u krvi, pa ako primijete da nečija razina šećera prelazi dozvoljenu razinu, osobu upućuju liječniku primarne zdravstvene zaštite.

IMG 20191114 103406

– Ekstremne slučajeve koje zabilježimo nazvati ćemo iz HZJZ-a da dođu na daljnje testiranje – rekla je M. Sirovica te dodala kako ljude ponekad treba potaknuti na testiranje jer se mnogi boje. Stoga se baš ovakvim akcijama mjerenja šećera i jednostavnim postupcima provjere može smanjiti rizik od oboljenja. Akciju su, između ostalih, dolaskom podržali i župan virovitičko-podravski Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement. (www.icv.hr, lmh)

dijabetes 1
Foto: K. Toplak

[g-gallery gid=”562922″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content