Veleposlanik Mađarske u RH, Jozsef Magyar, posjetio VPŽ: Pohvalio gospodarsku suradnju sa Županijom i Međunarodnim sajmom Viroexpo

Veleposlanik Mađarske u RH, Jozsef Magyar, uz svog suradnika Karoly Robert Scherczera, posjetio je Virovitičko-podravsku županiju, gdje se je u sklopu protokolarnog posjeta, sastao s izaslanstvom Virovitičko-podravske županije, odnosno sa županom Igorom Androvićem i njegovim suradnicima (zamjenici župana Marijo Klemen i Darko Žužak, pročelnica Ureda župana Jasna Abramović, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove te direktor Viroexpa Bojan Mijok).

– Moram pohvaliti suradnju s Međunarodnim sajmom Viroexpo, posebno od vremena kada ste vi župane Androviću bili njegov direktor. Tada ste pokrenuli značajniju gospodarsku suradnju s Mađarskom. Plod je gospodarska suradnja mnogobrojnih poduzetničkih subjekata, i ona se danas, zahvaljujući tim danima, mjeri u stotinama tisuća eura. Putokaz je to kako trebamo gospodarski djelovati s obje strane rijeke Drave, a mi ćemo i iduće godine biti na Viroexpu – naglasio je veleposlanik Magyar u uvodu sastanka.

IMG 9792
Foto: K. Toplak

Virovitičko-podravska županija, već godinama odlično surađuje s Mađarskom, posebno s njenim pograničnim područjima, prvenstveno kroz projekte INTERREGA. Naime, 30 projekata je provedeno u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska u periodu od 6 godina. Najznačajniji je bio Drava4Enjoy kojim je obnovljena Kurija Janković u Kapela Dvoru. Ukupna vrijednost tih projekata, iznosila je 84.750.434,25 kuna Osim toga, u sklopu Interreg V-A programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. bilo je odobreno 13 projekata, ukupne vrijednosti 56.735.738,03 kune, u kojim se ističe dogradnja dodatnih turističkih sadržaja kod Hotela Kurije Janković u Kapela Dvoru, te uređenje perivoja Dvorca Janković u Suhopolju. Na novi, 2. Poziv Interreg VA Program suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. 2020., s mađarskim partnerima, prijavljeno je ukupno 13 projekata ukupne vrijednosti 6.894.039,73 eura.

IMG 9799
Foto: K. Toplak

Mađarski veleposlanik Joszef Magyar je istaknuo pozitivnu suradnju s Virovitičko-podravskom županiju, naglasio kako vjeruje da će ona takva biti i ubuduće. Govorio je i o budućoj brzoj cesti koja će se protezati od Pecsa do Barcsa, kako bi se ona, u budućnosti povezala na brzu cestu koja će se protezati od Terezinog Polja do Virovitice, Bjelovara te Vrbovca do Zagreba.

Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, zahvalio se na ukazanom povjerenju, koje su mađarski partneri pokazali prema Virovitičko-podravskoj županiji kroz mnogobrojne projekte, naglasivši kako je brza cesta koja će Terezino Polje i Viroviticu, spajati s Bjelovarom i Zagrebom, u fazi projektiranja i da će ona doprinijeti dodatnom gospodarskom razvoju cijelog ovog područja.

IMG 9790
Foto: K. Toplak

– Naša suradnja je odlična, takva je bila u kroz sve do sada provedene projekte. Upravo smo s mađarskim partnerima imali najviše odobrenih Interreg projekata i na tome vam neizmjerno hvala. Surađujemo i nadalje, prijavili smo nove prekogranične projekte – naglasio je župan Andrović.

Naime, projektom Well In Nature, vrijednom 1.700.000,00 eura, se ulaže u unaprjeđenje turističkih atrakcija u Virovitičko-podravskoj županiji i općini Csokonyavisonta. Njime se želi privući novi posjetitelje i produljiti njihov ostanak.

– Projektom će se izgraditi vanjski bazen u Kuriji Janković, a wellness i spa sadržaji, te vinoteka i multifunkcionalna dvorana dobit će Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju. Naši mađarski partneri, kojima se zahvaljujem jer su nas prepoznali u razvoju budućih turističkih sadržaja, renovirat će svoje unutarnje bazene u Csokonyavisonti – istaknuo je župan Igor Andrović prilikom potpisa sporazuma. (vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content