VRIJEDNA INVESTICIJA U Virovitici otvoreno Kogeneracijsko postrojenje na drvnu masu vrijedno 17 milijuna eura

U Virovitici, točnije Poduzetničkoj zoni Antunovac, danas (petak) je otvoreno Kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu 3 MW Virovitica, investitora tvrtke A&A BIOENERGY VIRO d.o.o., a koja je nastala kao rezultat zajedničke suradnje članova društva Saše Abrišina, direktora tvrtke A.M.S. – Biomasa d.o.o. iz Darde i Istvana Andrasa Kaszabe, direktora mađarske tvrtke Arago Investment Holding Zrt.

Riječ je o jednoj od najvećih investicija na području Virovitičko-podravske županije u posljednjih 25 godina i najmodernijem pogonu koji električnu i toplinsku energiju proizvodi iz biomase te je u potpunosti klimatski prihvatljivo.

biomasa

Budući da je riječ o zajedničkoj hrvatsko-mađarskoj investiciji, postrojenje su istovremenim pritiskom na gumb te rezanjem vrpce otvorili Darko Horvat, hrvatski ministar gospodarstva, rada, poduzetništva i obrta i Péter Szijjártó, ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Republike Mađarske, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin te Sánthav Gergely iz tvrtke Arago. Nakon otvorenja, obišli su postrojenje.

Otvorenju su nazočili i saborski zastupnici Josip Đakić i Tomislav Tolušić, gradski i županijski pročelnici, predstavnici poduzeća, tvrtki i razvojnih agencija te brojni drugi.

IMG 6522

 

NOVIH 35 ZAPOSLENIH
Tvrtka AMS-Biomasa na ovom projektu s mađarskim partnerom radi punih pet godina, kaže direktor Saša Abrišin, koji ističe kako im je bio izazov ući u ovu vrstu investicije.
– Projekt je vrlo kompleksan, od odabira tehnologije, do vremenskog perioda ishođenja pojedinih dozvola, no uspjeli smo svladati sve prepreke, zajedničkim snagama – istaknuo je S. Abrišin. Postrojenje snage 3 MW u kojem je oprema iz hrvatske tvrtke Đuro Đaković, ali i najsuvremenija turbina poznatog svjetskog proizvođača Triveni Engineering & Industries Limited iz Indije, koristit će biomasu iz Hrvatskih šuma, s kojima je tvrtka potpisala ugovor, kaže direktor S. Abrišin. Dio drvne mase imaju i iz vlastitih resursa, budući da se preradom drvne sječke bave već godinama.

– Jedan dio te sirovine prerađivat ćemo u energani, a ostalo kao dobavljači za tržište. Prednost je što konačno imamo vlastitu energiju i naše proizvode ćemo u suhom stanju dalje plasirati na tržište, a električnu energiju prodajemo HROTE-u, nakon čega distribuciju preuzima HEP – rekao je S. Abrišin o novom postrojenju.

IMG 6723

Ukupna snaga (primarna energija goriva) je 16 MW, od čega 3 MW isporučuje HROTE-u, a 8,8 MW toplinske energije koje proizvode koriste za sušenje proizvoda od drva, u sušarama za piljenu građu, za cijepano ogrjevno drvo i drvnu sječku.

Potrošnja biomase procijenjena je na 46.320 tona godišnje. U starom pogonu tvrtke radi 35 zaposlenih, a novo postrojenje, otvoreno danas, omogućit će nova radna mjesta za još 35 osoba, zadovoljno kaže direktor AMS Biomase.

IMG 6509

KLIMATSKI PRIHVATLJIV PROJEKT

Zadovoljan partnerstvom u ovoj investiciji je i Sántha Gergely iz tvrtke Arago iz Mađarske, a koji je pohvalio potporu hrvatske države poduzetnicima, kroz kredite HBOR-a i OTP-a na ovom posebnom, suvremeno opremljenom i klimatski prihvatljivom pogonu.
– Drago nam je što smo partneri ovom velikom projektu u kojem otpadne materijale koristimo za novi proizvod i tako cijelom postrojenju dajemo dodatnu vrijednost.

Ovo je primjer dobre suradnje između naših tvrtki, zahvaljujem svima uključenima u projekt i najavljujem kako ovo nije jedini projekt vezan uz obnovljive izvore energije, a koji planiramo na području Hrvatske – naglasio je S. Gergely.

IMG 6824

Ministar gospodarstva, rada, poduzetništva i obrta Darko Horvat ovaj je projekt uzeo za primjer drugima u Hrvatskoj. Potpora Grada i Županije projektu, olakšana administracija, upoznavanje s mogućnostima ulaganja obaju partnera te podrška pri svim fazama projekta poziv su i drugim investitorima za ovo područje, rekao je D. Horvat. – U ovom projektu dobra stvar je i financijski aspekt, da u investiciji sudjeluju HBOR i OTP banka, pri čemu je rizik podijeljen i vrlo brzo ishođen kredit.

Ako tražimo filozofiju i metodu kako efikasno investirati, sve one koji to ne znaju, pozivam u Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju da pitaju kako – istaknuo je ministar Horvat.

IMG 6573

Péter Szijjártó, ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Republike Mađarske rekao je kako ova vrijedna investicija još jednom dokazuje da sve više mađarskih tvrtki ulaže u inozemstvo. Tvrtka Argo jedna je od njih i iskazuje interes za obnovljive izvore energije.

– Današnje postrojenje u Virovitici predstavlja projekt koji sadrži najsuvremeniju tehnologiju proizvodnje i kompetenciju te predstavlja ulaganje koje je konkurentno na tržištu. Izražavam spremnost da kroz ovakvu vrstu ulaganja nastavimo jačati mađarsko-hrvatsku poslovnu suradnju te svima uključenima u projekt želim puno uspjeha – rekao je P. Szijjártó. Govoreći o Hrvatskoj kao važnom partneru, naglasio je kako je Mađarskoj iznimno drago biti na petom mjestu po vanjskotrgovinskoj razmjeni s Hrvatskom te da je dosad Mađarska, kako bi ojačala ne samo mađarsku zajednicu nego i hrvatsko gospodarstvo na tom području, u okviru projekta Dravski trokut podržala 527 poduzetnika u Hrvatskoj.

IMG 6804

POTPORA LOKALNE ZAJEDNICE

Grad Virovitica za potrebe novog postrojenja tvrtki je dao zemljište po poticanim cijenama za investitore – jednu kunu, a ususret investitorima izlazi i nizom pogodnosti i olakšica.
– Ovo je pogon koji označuje suradnju mađarsko- hrvatskih tvrtki i na njemu još jednom pokazujemo da ovaj model funkcionira – od problema papirologije, poticaja i drugog. Zajedno, u suradnji s državom, ovo je dobar model i za sve druge tvrtke koje investiraju ne samo na području Hrvatske nego i šire.

Budući da smo grad koji je dosta udaljen od prve brze ceste i autoceste, prihvatili smo priliku da promijenimo sve što možemo, da privučemo investitore, pa danas, kad se zadovolje uvjeti, investitorima izdajemo dozvolu u roku od 15 minuta – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Posjet mađarskog ministra bio je danas prilika, ističe I. Kirin, da se zajednički dogovore bitni koraci oko važnih pitanja kao što su prometna povezanost, ali i iskorištavanje resursa gradova i županija, kako bi se kroz zajedničke projekte ostvarili važni ciljevi.

IMG 6807

Župan Igor Andrović u ovoj hrvatsko-mađarskoj investiciji izdvojio je opremu Đure Đakovića. – Drago mi je da je ovo druga ovako velika investicija,  elektrana na području naše županije i što je obje radio Đuro Đaković, dakle, hrvatska pamet, hrvatski izvođač. Ovo je dokaz da se radom i upornošću i dobrom suradnjom između investitora, s lokalnom i regionalnom samoupravom, mogu napraviti ovako velike stvari – poručio je župan I. Andrović te naglasio dobru dugogodišnju suradnju s mađarskim partnerima, pograničnim županijama. (www.icv.hr, mlo, bg, foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”563299″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content