13. MEMORIJALNI MARATON KOKOČAK – ORAHOVICA Više od stotinu sudionika trčalo za Momira, Milana i Branka

Hrvatska sloboda i neovisnost je stvorena krvlju hrvatskih branitelja i ta se žrtva hrabrih ljudi nikada neće i ne smije zaboraviti. Pouka je ovo koja mora biti nit vodilja svake obljetnice iz Domovinskog rata, a bila je svakako i na sjećanju na poginule hrvatske vitezove Momira Krmpotića, Milana Puhanića i Branka Jaklića koje je organizirala Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ . kroz 13. Memorijalni maraton od Kokočaka do Orahovice. Maraton je bio pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstava hrvatskih branitelja i obrane, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije te Grada Orahovice, a nazočili su mu izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Marko Ratković, ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića, brigadir Robert Horvat, gradonačelnica Orahovice i saborska zastupnica Ana-Marija Petin, predstavnici susjednih gradova i općina te mnoštvo hrvatskih branitelja sa šireg područja.

Na startu utrke ispred spomen obilježja Momiru i Milanu u Kokočaku, obratila su gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, a zatim u ime trkača sudionika predsjednik Udruge Glasnici istine Pavo Tutenov:

– Mi koji trčimo memorijalne utrke diljem Hrvatske znamo da je ovo jedna od najmasovnijih utrka u državi. Na ovoj današnjoj utrci sudjeluju trkači iz cijele kontinentalne Hrvatske od Baranje do Zagreba, i svi zajedno se od srca zahvaljujemo udruzi organizatora što svake godine na ovako visokom nivou priprema ovaj maraton, dostojno kako za naše heroje i treba biti. S ovoga mjesta, svi mi čvrsto obećavamo, da ćemo dok god smo živi i budemo mogli trčati, davati ovaj svoj skromni doprinos velikoj žrtvi hrvatskih branitelja – rekao je Tutenov.

Izaslanik ministra obrane brigadir Robert Horvat biranim riječima se obratio nazočnima:

– Danas se poklanjamo hrabrim hrvatskim herojima Momiru. Milanu i Branku, ali i svima vama braniteljima koji ste sudjelovali u jednoj od prvih oslobodilačkih akcija u Hrvatskoj, ”Papuk 91”. Bila su to ključna vremena u oslobađanju naše Domovine, u kojima su branitelji ovoga kraja pokazali nesalomljivi duh u teškim trenucima i stvorili temelje oslobađanja cijele Lijepe Naše. Isto tako, ovi hrabri branitelji su temelj suvremene Hrvatske vojske i stoga osjećamo najdublje poštovanje i zahvalnost prema njihovim herojskim djelima i žrtvi kojom su trasirali put kojim danas koračamo – rekao je Horvat.

Start utrke označio je izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Marko Ratković:

– Ovim događajem još jednom svjedočimo istini o stvaranju Hrvatske države i posebno istini o žrtvi koju su hrvatski narod i hrvatski branitelji podnijeli za slobodu svih nas. Posebno mi je drago ovdje vidjeti veliki broj mladih, jer kako znamo nas hrvatskih branitelja je svakim danom sve manje i zato je važno da su ti mladi ovdje kojima moramo prenositi tu istinu kako bi oni prenosili istu dalje, a sve u cilju da se žrtva hrvatskog naroda nikada ne zaboravi. – rekao je Ratković.

Počast je potom odana i Branku Jakliću na mjestu njegove pogibije ispred spomen mu obilježja u Gornjoj Pištani, a potom i svim poginulim hrvatskim braniteljima kod njihovog spomenika u središtu Orahovice. Sjećanje je završilo u mjesnom domu Nova Jošava podjelom zahvalnica, a na kraju se svima zahvalio predsjednik UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković:

– Svake godine nas je sve više i to nas kao organizatore čini presretnim. Preko 100 trkača je ove godine istrčalo dionicu od 11 kilometara i od srca im se svima zahvaljujem i posebno sam sretan zbog obitelji heroja Momira, Milana i Branka koji mogu i moraju biti ponosni na hrabre sinove koje su dali našoj Domovini. Hrvatski branitelji, heroji i Domovinski rat, potvrda je to i danas, nikada neće i i ne smiju biti zaboravljeni – zaključio je Milovuković. (www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”565841″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content