ADVENT U LUGU GRADINSKOM Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu započelo došašće

Unazad četiri godine, u dvorištu obiteljske kuće Marković svakoga došašća zasjaji prava mala božićna bajka. Lampice različitih boja, veličina i oblika krase ogradu, kuću, male i velike jaslice te maketu maloga sela od 40 kuća. Sve to ideja je Joze i njegove drage supruge Jelene koja je, kako kaže Jozo, zaslužna za dizajn dvorišta i ukrašavanje lampicama. – Mnogo je lampica ovdje, ne znam im ni točan broj, zasigurno ih ima preko 2000 – otkriva Jelena Marković.

– Odrastao sam u siromašnoj obitelji u kojoj za vrijeme došašća nije bilo ničega doli svijeća na adventskom vijencu. Kao dijete, oduvijek sam želio imati lampice. Tek kasnije to sam si mogao i priuštiti – prisjeća se Jozo M. Na pitanje koliko im je vremena trebalo da sve što su ove godine naumili provedu u djelo, Jozo odmahuje rukom i odgovara kako su protekla dva tjedna neprestano ukrašavali dvorište. No nisu bili sami, koliko mogu, pomagali su im mještani Luga Gradinskoga, pa je tako svako zaslužan za nešto.

IMG 20191201 174438Zahvaljujući složnosti mještana, danas je (nedjelja) zapaljena je prva svijeća na velikom adventskom vijencu. Prije paljenja svijeće, mještani su se okupili na molitvi koju je predvodio vlč. Ivan Pofuk, župnik Župe sv. Ilije Proroka Gradina.

– Drago mi je što se ipak nešto događa u našem mjestu. Advent je veliki događaj i odlična prilika za druženje i zabavu – rekao je vlč. I. Pofuk.

Nakon kratke molitve, mještani nasmijanih lica uputili su se u ugrijanu garažu obitelji Marković gdje ih je dočekao mirisan čaj, kuhano vino, tople lepinje i slatkiši za djecu koje su pripremile srdačne domaćice. Smijeha i dobrog raspoloženja nije nedostajalo. Za kratku zakusku zaslužna je baka Jana Rozman koja je cijeli dan pripremala tijesto za lepinje i čekala pravi trenutak da ih ispeče kako bi njezini dragi susjedi i prijatelji uživali u okusi i mirisu lepinja.
Osmijehe na lice djece mamio je i vrtuljak s tri ljuljačke koje je za svoje najmlađe sumještane i unučad napravio Jozo M. Iza ovog domaćina velika je ljubav prema mjestu Bilivode (BiH) koje je za vrijeme rata u potpunosti uništeno.

IMG 20191201 173448Uz velike i male jaslice, ljuljačke, klackalice i vrtuljak za djecu, male i veliku sjenicu, u dvorištu je smješteno točno 40 kuća. – Te kuće simboliziraju moje Bilivode, selo u kojemu sam odrastao. Na svakoj kući nalazi se ploča s imenima ljudi koji su u njoj živjeli, a pored onih koji su pokojni, nalazi se hrvatska trobojnica – otkriva Jozo.

U izgradnji kućica pomogli su mu mještani, ali i cijela obitelj. Svatko je, na svoj način, dao svoj doprinos u izgradnji sela. Tako kućice imaju pravi crijep, cestu i rasvjetu, a baš njih ovoga Došašća krase posebne lampice koje svojim šarenim bojama privuku mještane, ali i one iz susjednih mjesta na advent u Lug Gradinski. (www.icv.hr, lmh)

[g-gallery gid=”565925″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content