DUGOROČNA PROGNOZA Evo kakva nas zima čeka i hoće li uskoro padati snijeg

Snijeg koji je padao početkom tjedna stigao je na samom početku klimatološke zime. 1. prosinca “došla“ nam je klimatološka zima, “najhladniji dio godine”, dok će kalendarski i astronomski zima “doći” 22. prosinca u 05:19 sati.

A sada, kakvo nas vrijeme čeka ove zime? Gledajući zimu, općenito sva tri mjeseca zajedno prosinac, siječanj i veljaču, temperature zraka očekujemo toplije u odnosu na višegodišnji prosjek (1961.-1990.), od +0,5°C do +2,5°C.

Naravno da su izgledni periodi hladnijeg vremena, tj. temperatura zraka nižih od višegodišnjih prosječnih vrijednosti, na kraći i duži vremenski period, tjedan možda i mjesec. Najveća vjerojatnost hladnijeg vremenskog perioda je sredinom i krajem zime.

Početak zime trebalo bi obilježiti pozitivno temperaturno odstupanje. Sredinom i krajem izgledni su valovi hladnoće „polarni vorteks ili strawarming“. Vjerojatnost ponavljanja vrlo hladnog siječnja 2017. godine je umjerena. Ova zima, u odnosu na lanjsku zimsku sezonu, trebala bi biti toplija.

OBORINE?

Ove sezone očekujemo prosječnu ili oborinama oskudniju zimu u odnosu na višegodišnji prosjek (1961.-1990.). Teško je precizirati tip i intenzitet padanja oborina na “duge staze“, no jedno je sigurno ova zima, u odnosu na lanjsku zimsku sezonu, trebala bi biti oborinama oskudnija. Lopate za snijeg ove zimske sezone vrlo vjerojatno ćemo koristiti rijetko. Barem u nižim predjelima. Radeći ovu “zimsku prognozu”, analizirali smo trenutni IRI, JAMSTEC, Sezonski ECMWF, Met Office… (www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content