PAPUK 91. Obilježen najznačajniji dan u povijesti orahovačkog kraja

Tri braniteljske udruge uključile su se u obilježavanje 28. obljetnice oslobađanja potpapučkog područja vojno-redarstvenom akcijom Papuk 91.. Sve je započelo memorijalnom trkom Kokočak-Orahovica u organizaciji UHBL PTSP VPŽ, a priču je nastavila novoosnovana Udruga hrvatskih veterana 2. bojne 132. brigade polaganjem cvijeća i lampiona kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Čačincima.

– Ovo spomen obilježje hrvatskim braniteljima je jednostavno jer smo mi Hrvati i Slavonci jednostavan narod, simbolizira ruku, ruku slavonskog seljaka koji je ostavio plug i uzeo pušku želeći obraniti svoju Domovinu, hrabro ju je obranio i ponovno uzeo plug i nastavio raditi i privređivati za našu Domovinu. Ova ruka visoko u zraku drži dva prsta, znak pobjede, pobjede velikog slavonskog srca i svim ovim riječima opisao sve hrabre hrvatske branitelje koji su obranili ovo područje, koji su obranili Lijepu Našu. Zahvaljujem se ovim hrabrim Slavoncima u svoje i u ime moje mlađe generacije kojoj su upravo oni donijeli slobodu i omogućili da živi u svojoj nezavisnoj Hrvatskoj – rekao je u Čačincima načelnik ove općine Mirko Mališ.

Branitelji su potom zajedno prošli slavnim putevima bojne, od Čačinaca preko Humljena, Kraskovića i Pušine do Slatinskog Drenovca. Putem su ih, u Humljanima dočekali branitelji toga sela na čelu sa Stjepanom Jagarincem, a zatim je u Pušini ove hrabre bojovnika dočekao Mile Stipić novi mještanin toga sela koji je imao veliku želju upoznati heroje koji su obranili ovo selo. U lovačkom domu u Slatinskom Drenovcu održan je kratak program gdje se nazočnima prvi obratio predsjednik Udruge Mato Barukčić:

– Prije svega moram se zahvaliti prijateljima iz drugih braniteljskih udruga koji godinama organiziraju sadržaje vezane uz oslobađanje potpapučkom područja. Evo mi kao novoosnovana udruga 2. bojne 132. brigade smo se po prvi puta ove godine uključili i vjerujem kako će u budućim godinama zajedno i dalje obilježavati ovaj veliki datum. Isto tako hvala načelniku Mirku Mališu i Općini Čačinci koji su nam pomogli da se i mi uključimo u ovu obljetnicu. Svi prijateljima suborcima poručujem, budite ponosni na ono što smo učinili jer učinili smo veliko djelo koje će se zauvijek pamtiti – rekao je Barukčić.

1512obljetnicapapuk91 3Potom se obratio ratni zapovjednik 2. bojne 132.brigade Ivan Husnjak prepričavši događanja pri oslobođenju:

– Prije svega rekao bih kako mi je posebno drago da ovo obilježavamo i nadam se da ćemo svi zajedno u budućnosti još pojačati ovu organizaciju jer ovaj datum nikada ne smije zaboraviti. Mi smo tada bili od operativnom zonom Bjelovar i dobili smo zapovijed za napad. Pri oslobađanju Kraskovića gdje sam ja osobno zapovijedao, stvorio sam posebnu satniju dragovoljaca po raznim kategorijama koji su prvi krenuli prema Kraskoviću. Očekivali smo veliki otpor neprijatelja, no oni su već pobjegli iz tih mjesta. Ova bojna je učinila neprocjenjivo za ovaj prostor, i zato pozivam posebno mlade naraštaje da njeguju ono što smo učinili jer ovo je najznačajniji datum u povijesti orahovačkog kraja. – rekao je Husnjak. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content