Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uručio županu Igoru Androviću ugovor o dodjeli bespovratnih 36.907.325 kuna za novih 568 hektara sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza

U Svetom Martinu na Muri, u sklopu Dana poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, uz nazočnost ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ravnateljice Agencije za plaćanje u poljoprivredi Matilde Copić, virovitičko-podravskom županu Igoru Androviću, uručio je ugovor o dodjeli bespovratnih 36.907.325 kuna za novih 568 hektara djela sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza.

– Izgradili smo sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, završen je sustav Đolta, a pri kraju je sustav Novi Gradac – Detkovac. Ovih novih 568 hektara sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, prošlo nam je u stopostotnom iznosu. Slijede nam i sustavi navodnjavanja Lukač i Čađavica, a kada sve to završimo, Viroitičko-podravska županija će biti hrvatski lider u navodnjavanju – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

martin2 1 Custom
foto: čitatelj

Projektom II. faze Kapinci – Vaška predviđeno je proširenje dosadašnjeg Sustava navodnjavanja za dodatnih 568 hektara. Područje proširenja sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 ha, te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 ha. Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Prema projekciji, Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza će se putem cjevovoda spojiti na postojeći sustav, te će se i ovih 568 hektara, također natapati vodom iz rijeke Drave. Inače, prije dvije godine, otvoren je sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška koji se rasprostire na 1.260 hektara, a natapa se vodom iz rijeke Drave.

martin2 3 Custom
foto: čitatelj

Tu su i sustavi navodnjavanja Đolta i Novi Gradac – Detkovac, kojima će se natapati novih oko 1.000 hektara površine na ovom području, a sve u ukupnoj vrijednosti od 55 milijuna kuna, što je također u stopostotnom iznosu financirano europskim sredstvima.

Osim toga, na ovim Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koje se održavaju po prvi put, nazočnima se predstavila i Najuzornija seoska žena Hrvatske, naša Svetlana Bastalić.

(www.vpz.hr)

[g-gallery gid=”571008″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content