PROMOCIJA TRADICIJE I KVALITETE Već sada je sve spremno za 8. Kobasijadu u Dugoj Međi

Udruga hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa organizirala je Božićni domjenak i ujedno radni sastanak sa svojim suradnicima i donatorima uoči 8. po redu manifestacije promocije domaće hrane Kobasijada 2020. U uvodu sastanka nazočne je pozdravio dopredsjednik udruge Mirko Horvatin naglasivši kako udruga sve što radi, radi  za svoje mjesto i sumještane.

-Maksimalno se trudimo organizirati u našem malom mjestu kako bi probudili Dugomeđane i ovo selo i mislim da smo u ovih nekoliko proteklih godina itekako uspjeli. Pred nama je 8. Kobasijada na kojoj očekujemo velik broj gostiju, a glavni cilj kao i uvijek, promovirati domaću slavonsku hranu i obzirom dasmo braniteljska udruga nastavak naše osnovno zadaće, a to je čuvanje uspomene na naše poginule prijatelje suborce i istinu o svetom nam Domovinskom ratu – rekao je Horvatin nakon kojeg je također dopredsjednik Udruge Mirko Bušljeta prezentirao sve detalj priprema za Kobasijadu koja će biti održana 4. siječnja 2020. od 12 sati.

-Svoje proizvode na našoj Kobasijadi prezentirat će tri proizvođača suhomesnatih proizvoda, a priključit će nam se sa štandovima učeničke zadruge orahovačke srednje i osnovne škola te lokalni vinari. Bit će održano natjecanje za najukusniju kobasicu koju će ocjenjivati stručno povjerenstvo na čelu s provjerenim stručnjakom Vladimirom Plešom, a od ove godine imamo i novitet u vidu pravljenja plata sa svim proizvodima koji su pristigli na natjecanje kako bi i posjetitelji mogli sve kušati. Uzorke primamo 3. i 4. siječnja u prostorijama udruge do 18 sat. Peći će se domaće lepinje i salenjaci, topiti domaći čvarci u kuhati vojnički grah, a organizirali smo i prodaju vinske čaše s logom udruge za samo 30 kuna. Tko kupi čašu, može besplatno kušati sva vina koja budu na štandovima i još dobije kobasicu i slaninu za ispreći na ražnju. Isto tako bit će tu kuhanog vina i čaja. Za glazbeni dio zadužen je sastav Extreme band iz Đakova  uz solisticu na violini Ivu Blažev iz Virovitice, a svojim nastupima predstavit će se KUD-ovi ”Zdenac” iz Zdenaca te Crkvari. Pozivamo sve da nam se pridruže kako bi pokazali svu ljepotu naše Slavonije – rekao je Bušljeta. (www.icv.hr, vg)