PROSINAC U GRADU Publika uživala u predavanju o dva uspona na Triglav

Iako smo za advent navikli na predavanja vezana uz temu Božića i ukrasa, Hrvatsko planinarsko društvo Papuk Virovitica večeras (srijeda) je putem predavanja “Usponi na Triglav” u Gradskoj knjižnici i čitaonici dalo poseban obol manifestaciji “Prosinac u gradu”.

Nakon uvodnog pozdrava Nele Krznarić, koja je u ime domaćina, Gradske knjižnice, pozdravila sve okupljene, kroz kratku povijest Društva publiku je proveo Matija Gosler, član Izvršnog odbora. A tada je uslijedio dvostruki uspon na Triglav i to kroz osobno iskustvo  planinara Sebastiana Lecija, koje je podijelio s publikom.

IMG 20191211 185054

-Dvije godine sanjao sam o usponu na Triglav. I kad prođete sve izazove, kad svladate rute, vjetar, put okružen provalijama, kad se morate mimoići s drugim planinarom na stazi širokoj jedva dvadesetak centimetara i primijenite sve što ste učili za taj uspon, kad se konačno popnete gore, onda sva ta euforija nestane. Ostanete vi i kolege planinari sa sviješću da vas pola posla tek još čeka – spust, koji je za mnoge planinare opasniji i pogubniji nego zaista živopisan i zahtjevan uspon – ispričao je Sebastian Leci, koji se na Triglav prvi put popeo u kolovozu ove godine.

Sve ove teškoće ništa su u usporedbi s osobnim zadovoljstvom koje takav uspon nosi, pa se ovaj planinar na novi triglavski izazov otisnuo uskoro, već u rujnu. I opet ga uspješno svladao, uz pomoć iskusnih vodiča i dragih kolega.

U JEDNOM DANU I VRUĆINA, SNIJEG I KIŠA 

Publika je imala priliku saznati i da je riječ o avanturi u kojoj se penje po desetak sati dnevno, da se pritom prolazi nekoliko klimatskih zona (da, u kolovozu na Triglavu zna pasti snijeg i stvoriti se snježna mećava) te da su provalije, koje planinarima neprestano “prijete”, jednako opasne kao i padajuće kamenje, skliske stijene i munje uslijed nagle ljetne kiše.

Predavanje je popratio fotografijama i videozapisima koji su pobliže dočarali atmosferu Triglava i ono što riječi ne mogu, osobito ljepotu krajolika, prirodnu snagu vjetra, krhke dijelove stijena i nevjerojatno uske staze.

Bila je to prilika i da publika kroz pitanja sazna više o opremi, organizaciji putovanja i druge važne informacije za sve one koji će, poput Sebastiana, krenuti putem slovenske “svete planine”. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”568495″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content