REZIME UTRKE Papuk Trek&Trail oduševio trkače, najbolji slavili zbog bodova koje su skupljali cijelu godinu

Prostranstva Papuka, prelijepi obzori prirode, čisti zrak i trčanje – nema boljeg i zdravijeg načina za provesti vikend.

Tako je bilo i prošlog vikenda na tradicionalnom slavonskom trailu i trekingu koji se ne propušta već devet godina, a koji je i ove godine savršeno i u odličnoj atmosferi pripremio Sportsko-rekreacijski klub Baraber Extreme Team. Ova entuzijastična ekipa iz ravničarskog Belišća niz godina dokazuje da se brdo za trku uvijek može pronaći.

– Tako je nekoliko posljednjih sezona sjecište ovog trkačkog događaja, nakon više iskušanih potpapučkih lokacija, idilično mjestašce Velika u blizini Požege. Također, ovom se utrkom krajem studenog tradicionalno označava i kraj Treking lige te se na njoj odlučuju ukupni pobjednici koji su cijele sezone vrijedno trčali i skupljali bodove – kaže Angel Milišić Zečević, predsjednik Baraber kluba.

Na Papuk Trek&Trailu trkačice i trkači nadmetali su se prateći označene Light i Active staze od osam i 18 kilometara, a oni najhrabriji orijentirali su se sami, “trekajući” na Challengeru od 24 pa do 30 kilometara (prema nekim informacijama, bilo je čak i onih sa 40 kilometara “u nogama”).

– Novost je ove godine bila kategorija Canicross, namijenjena četveronožnim ljubimcima i njihovim vlasnicima. Radilo se, također, o posljednjem kolu Canicross Croatia lige, a staza je pratila putanju Lighta – objašnjava Milišić Zečević.

DOMAĆIN EKIPNO NAJBOLJI

Uz pojedinačne rezultate, bodovao se i ekipni poredak. Među sedam ekipa, ovaj su put stazom ipak zavladali domaćini – SRK Baraber. Drugo mjesto zauzima AK Varaždin, a treće AK Sljeme. Ostali u poretku su Zagorje Aventureteam, UMK Mazator, Epic RG Team i Trčaona.

Kao i uvijek, ovaj veliki trkački događaj koji probudi papučki kraj na izmaku godine, završio je tradicionalno ludim tulumom koji rijetko tko propušta.

– Mi smo prezadovoljni, bilo je odlično i sve je prošlo bez ikakvih problema. Hvala svima koji su došli i siguran sam da se vidimo dogodine – zaključio je Milišić-Zečević.

Možda najbolji dio priče dao je Orahovčanin Robert Hofman.

– Na ovoj utrci najveća pobjeda je nastupiti. Teško je zapravo opisati osjećaje, vrhunske staze, još bolja ekipa i atmosfera, doista svaka čast Baraberima na ovom što rade, ovo nema nigdje u Hrvatskoj – rekao je Hofman.

OTKRIJTE TKO JE BIO NAJBOLJI PO KATEGORIJAMA

Pobjednica najkraće kategorije bila je Sonja Sabo (PD Đakovo), istrčavši ovu stazu uz 400 metara uspona za 53:58 min., druga je bila Anica Sitar (AK Varaždin) u vremenu 1:00:14, a treće mjesto od 171 “finišerke”, s 36 sekundi zaostatka zauzela je Tamara Moguljak (Epic RG team).

U konkurenciji od 158 muškaraca, prvi u cilj dolazi Filip Koražija (Trčaona), drugi je bio Vedran Kelemen (Maratonjare), dok je treći bio Luka Horvat (BK Osijek 2010).

U Active kategoriji, koja je uključivala i 900 metara uspona, među 162 žene najbrža je bila Maja Urban (SRK Baraber) s 2:01:56. Vana Čargonja bila je druga s 2:05:32, dok je Branka Vidović Kostelac (AK Sisak / TK Sisak) s vremenom 2:07:39 bila treća. Pobjednik u muškoj kategoriji bio je poprilično izvjestan, Nikola Špoljar (Zagorje Adventureteam) s vremenom 1:34:28, srebrni je bio Neven Čorko (SD Lastavica/AK Rudolf Perešin), a treći od 256 muškaraca bio je Zoran Križanić (AK Varaždin) s 1:44:21.

Challenger je kao treking kategorija s okvirnih 28 km i 1500 m visine imala puno manje sudionika, ali ništa manje ozbiljnu i jaku konkurenciju. Tako se među najboljima u ženskoj kategoriji nametnula Petra Kulić Domitrović (Okit Vodice, AK Sljeme), svladavši stazu, odnosno kartu za 3:24:15. Druga je ciljnu vrpcu presjekla Mandica Grubišić (Epic RG Team, 3:31:07), a treća je bila Tamara Ravnak (ŠD MAKSIM) s 3:37:26. Ova kategorija imala je 74 muška „finišera“, a unutar prvih desetak nadmetanje je bilo žestoko i rezultat neizvjestan do samoga kraja. Prvih pet trkača u cilj ulazi unutar pet minuta, a prva tri s nekoliko sekundi razlike: prvi Sanjin Vučan (Veliki Zdenci) s 2:41:08, drugi Damir Kligl (SRK Baraber) s 2:41:21 i treći Nenad Ostojić s 2:41:25.

Canicross kategoriju pohodilo je 49 pseće-ljudskih parova. U ženskoj kategoriji pobjednice su bile Irena Smojver i njena Harley (Canicross Croatia & AK Sljeme, 50:19 min.), drugi žensko-ženski par činile su Jelena Slijepčević i Gea (Canicross Croatia s 54:51 min.), a treći od 27 parova u ženskoj konkurenciji bili su Mirna Grubišić i Tai (Canicross Croatia, 57:59). Patrik Zupanič i Norik (CanifitTeam) bili su prvi par muške konkurencije, drugu poziciju zauzimaju ZsoltHőnyi i Zenit (MecsekMan EU Solar), dok su treći u cilj ušli Mirko Perko i Beki (Canifitteam, 50:16).

(www.icv.hr, vg, foto: privatni arhiv)