Stiže magloviti period! Policija upozorava na oprez te obvezu pješaka i biciklista za korištenje reflektirajućih oznaka

Tijekom predstojećega vikenda i narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s maglovitim jutrima, niskim temperaturama i kišnim razdobljima. U takvim okolnostima, kolnik će biti vlažan, sklizak i hladan zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Stoga, poručuju iz policije kako je potrebno da se prije vožnje u takvim uvjetima dodatno provjeri tehnička ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Preporuka je da se vozilo opremi zimskim gumama koje pri temperaturama nižim od 7°C imaju znatno bolje prianjanje na kolnik nego ljetne gume. Više preporuka i savjeta sudionicima u vožnji pogledajte OVDJE.

– Vezano uz smanjenu vidljivost zbog očekivane magle, podsjećamo na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojom je propisano da za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla – kažu.

Vidljivost pješaka i biciklista

Prelaskom na zimsko računanje vremena, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije, međutim istovremeno, u tim ranim noćnim satima na cestama je još dosta pješaka i biciklista.
Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.

– Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna – kažu iz policije.

Pojačani nadzor prometa na cestama

Kako je i ranije najavljivano, policija će do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel.

Pojačane aktivnosti bit će usmjerene i prema vozačima mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr. (www.icv.hr, policija.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content