U NEDJELJU POČINJE “PROSINAC U GRADU” Katarina Đurđević: Ove godine imat ćemo topao i domaći advent

Ove nedjelje počinje veseo, šaren i mirisima, bojama i glazbom ispunjen hod prema Božiću, a sve to kroz tradicionalnu manifestaciju “Prosinac u Gradu 2019.”

Paljenjem prve adventske svijeće u Palači Pejačević u nedjelju u 18 sati te blagdanske rasvjete, zasjat će i cijela Virovitica. Bit će to zacijelo poseban prizor, budući da je grad ove godine u svom novom ruhu, nakon obnovljenog Dvorca, parka i izgrađene šetnice.
Grad i Turistička zajednica Grada pripremili su, u suradnji s kreativcima, udrugama i ustanovama kulture bogat program “Prosinca u gradu” koji će uključiti sve generacije.

VRIJEDNE RUKE

-Možemo reći kako ćemo ove godine imati jedan topao, domaći advent, zahvaljujući našim kreativcima i udrugama koje su dale svoj ogroman doprinos. Posjetitelje očekuju radionice, predstave, turniri, sajamska ponuda, rukotvorine i domaće delicije, odnosno, sve ono što čini jedan advent i bez kojih ovo vrijeme ne bi bilo tako posebno. Zato posebno hvala Unikatu i svim vrijednim rukama što su grad učinili ovako lijepim za blagdane – kaže Katarina Đurđević, direktorica Turističke zajednice Grada Virovitice.

katarina 3 Custom

“Advent u Palači” pjesmom i plesom u nedjelju će otvoriti članovi KUC-a Virovitica, Zbora Glazbene škole “Jan Vlašimsky” i pjevačice The Fusiona. Bit će to prilika da posjetitelji obiđu i štandove domaćih udruga koje se bave rukotvorinama, u okviru Božićnog sajma. I dok je prijašnjih godina sajam svoj termin imao samo jednom tijekom cijele manifestacije, ove godine posjetitelji će svake nedjelje, za vrijeme “Adventa u Palači”, moći kupiti božićne ukrase, vijence, domaće kolače i poklone kojima će drugima uljepšati blagdane. Uz božićnu gastro ponudu u prepoznatljivim drvenim kućicama, posjetitelji će se moći okrijepiti, ugrijati i počastiti svoje bližnje.

BAJKOVITO ZA NAJMLAĐE

Iako je sadržaj manifestacije namijenjen svima, djeca će ipak najviše doći na svoje. Virovitička Kreativna udruga “Unikat” i druge vrijedne ruke pripremile su od recikliranih materijala mnoštvo ukrasa i novina.

– Zahvaljujući njima, ovog prosinca uživat ćete u Snješkogradu, Selu vilenjaka, Božiću naših baka, Mrazovom kutku, Grofici Advent, Kaminu toplih želja. Svatko od njih ima svoju priču, uključuje drvo i reciklirani materijal, kao i tragove starine – zagonetno kaže Katarina Đ. koja poziva sve građane i njihove goste da otkriju čari Prosinca u gradu 2019. i pronađu nešto baš za sebe.

katarina 2 Custom

Očekuju nas, kaže i tradicionalni Motomrazovi, Božićno kino te predstave za djecu, a koje će kasnije nagraditi sv. Nikola poklonima. Neće izostati ni dječji doček Nove godine, kao ni tradicionalni pozdrav Novoj godini uz pjenušac, glazbu i vatromet, uz četrdesetak drugih događaja. Prosinac će biti poseban i po tome što će Virovitičani i svi drugi posjetitelji moći razgledati novi Gradski muzej i otkriti sve čari stalnog postava i brojne eksponate u kombinaciji tradicije i modernog.

– U vrijeme Prosinca u gradu vrata će otvoriti i obnovljeni Dvorac Pejačević te pozivam sve da posjete novi stalni postav Muzeja, kao i novootvorenu suvenirnicu – ističe K. Đurđević.

BOŽIĆNO KINO ZA SVE ĐAKE

Turistička zajednica Grada Virovitice u suradnji s Poslovnim parkom i ove godine poklonit će animirani film svim učenicima nižih razreda koji pohađaju osnovne matične škole u Virovitici, kao i područne u prigradskim naseljima. Tako će ove zime učenici Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, Vladimira Nazora, Katoličke osnovne škole i COOR-a moći besplatno uživati u projekciji megapopularnog crtića “Snježno kraljevstvo 2”, a uz koji će, po običaju, dobiti i kokice.

NA SIMBOLIČNOJ LOKACIJI

Prekrasne jaslice i Svetu obitelj od slame posjetitelji mogu vidjeti ispred župne crkve
Prekrasne drvene jaslice i Sveta obitelj izrađena od slame, koja je svoje mjesto prijašnjih godina imala ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici, ovog Adventa prolaznike dočekuje na svojoj “pravoj” lokaciji.

Jaslice su postavljene ispred župne crkve sv. Roka, simbolično i prigodno, pa smo sigurni da će i ove godine djelo ruku učenika Tehničke škole Virovitica i akademskog kipara Nikole Fallera, koji se bavi izradom skulptura od slame, naći svoje mjesto na božićnim fotografijama, ali i mnoge podsjetiti na jednostavnu i skromnu poruku Božića.

(www.icv.hr, mlo)

prosinac u gradu

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content