BOKS PONOVNO ŽIVI U VIROVITICI Samo mjesec dana od otvaranja škole boksa imaju više od 30 članova, uskoro stiže i Stjepan Božić

Županijskim sredstvima stvoren je “sportski hram” u središtu Virovitice, u multifunkcionalnoj hali Međunarodnog sajma Viroexpo, a jedna od aktivnosti na brojnim sportskim terenima je i boks, plemenita vještina koja je u gradu prvi put prezentirana 2015. godine, ujedno i godine kada je osnovan Boksački klub Virovitica. Interes za boks nije bio toliko velik, a dio članova, od kojih su neki i odradili pokoju profesionalnu borbu, napustio je Viroviticu zbog školskih ili poslovnih obveza, pa su vrata virovitičkog boksačkog kluba bila zatvorena malo više od godinu dana. Novom dvoranom u Virovitici sport je doživio veliki procvat, a ujedno je narastao i interes za ovu borilačku vještinu.

TRENINZI TRIPUT TJEDNO 

– Nakon kraće stanke odlučio sam ponovno zasukati rukave i aktivirati klub jer mislim da je to Virovitici itekako potrebno. Sad, mjesec dana nakon što smo ponovno otvorili svoja vrata vidim da je to bio pun pogodak – kaže nam Milan Šaponja, licencirani trener i voditelj škole boksa.

MG 1529

Na treninge su, naravno, dobrodošli svi. Poseban naglasak stavljen je na školu boksa,jer to je odlična prilika početnicima da nauče kako pravilno “baratati” šakama. To je samo jedan od brojnih segmenata s kojima se susreću na treninzima, a koji se u hali Viroexpo održavaju triput tjedno (ponedjeljak-srijeda-petak) u večernjem terminu od 20 sati.

– Ovo je zapravo škola boksa i odlična je prilika za sve one koji se dosad nisu susreli s ovom plemenitom vještinom, kako bi naučili pravilno udarati, braniti se, ali i zadovoljili svoje dnevne, odnosno tjedne potrebe za treningom i tjelovježbom. Naime, uz boksačke tehnike radimo i kondicijske vježbe, odnosno vježbe snage i izdržljivosti – dodaje Šaponja.

BOKSOM PROTIV DEPRESIJE I DO IDEALNE FORME 

Boks predstavlja sport visokog intenziteta vježbanja. On ubrzava metabolizam i puls, a taj efekt traje i dugo nakon treninga. To praktično znači manju apsorp-ciju kalorija i masti tijekom dana, što je izuzetno važno za prevenciju prekomjerne tjelesne težine. Riječ je o sportu za cijelo tijelo jer predstavlja kombinaciju kardiovaskularnih treninga i treninga snage. Danas je boks postao jedan od najpopularnijih fitness treninga na svijetu, što nije ni čudno jer je izuzetno efikasan i zabavan.

MG 1574

Iako ponekad djeluje pomalo nasilno i grubo, zapravo se radi o plemenitoj vještini, gdje je vrlo bitna mentalna snaga i koncentracija jer za vrijeme borbe treba stalno razmišljati o protivniku i načinu izbjegavanja ozljeda, a pritom se pravilno kretati po ringu i ispravno disati. Ako uzmemo u obzir borbe šakama koje su prethodile modernom boksu, možemo reći da je boks jedna od najstarijih sportskih vještina. Ranije je bio rezerviran isključivo za muškarce, ali danas je situacija ipak drugačija. Poznavanje prednosti ringa širom svijeta – učinilo je da se ovim sportom rado bave i žene.

Uz boks je moguće u vrlo kratkom vremenu poboljšati svoje fizičko i mentalno zdravlje, izgled, samopouzdanje te se riješiti negativne energije i nakupljenog stresa.

UZ BOK MUŠKIMA

– Vrlo sam zadovoljan odazivom, u nepunih mjesec dana skupili smo tridesetak članova, a broj raste iz treninga u trening. U klub su dobrodošli svi, a posebno me iznenadio odaziv ženske populacije jer u svijetu boksa, kada su u pitaju manji gradovi poput Virovitice, to i nije česta pojava, tako da je to za svaku pohvalu – ističe Šaponja.

MG 1778

Uz nekolicinu početnika, treniraju i oni koji „već nešto znaju“, odnosno koji su uz Boksački klub Virovitica od njegovih početaka, a neki se čak i pripremaju za buduća natjeca-nja na razini Hrvatske.

– Uskoro će nam se priključiti i Mateo Horvat, veliki talent koji iza sebe ima i nekoliko profesionalnih boksačkih i MMA borbi, a njegovo iskustvo i znanje također će biti od velike važnosti u radu s onim najmlađima. Moram priznati da sam zadovoljan zalaganjem na dosadašnjim treninzima, napredak je vidljiv, a svakako za kraj želim reći nešto što je jako bitno. Često me pitaju udaramo li se na treninzima jako u glavu. Neki se zbog brojnih, krivih predrasuda čak boje i doći. Ovim putem pozivam sve zainteresirane da se priključe radu škole boksa. Nitko vas neće ozlijediti, razbiti vam nos, slomiti zube i slično. Uz već spomenute kondicijske treninge i treninge snage radimo tehniku kroz lagane sparinge. Nemamo niti jednog bahatog, problematičnog pojedinca jer takvi u klub nisu dobrodošli. Dođite i vjerujem da će vam se svidjeti – zaključio je M. Šaponja, trener koji iza sebe ima i nekoliko amaterskih borbi.

DOĆI ĆE I STJEPAN BOŽIĆ

Pojedinci koji u budućnosti budu „iskakali“ i koji budu imali želju za nastupima na prvenstvima Hrvatske, svakako će dobiti priliku, a za to će biti potreban i veći broj individualnih treninga te posebne pripreme. Nadamo se kako će osnovni boksački udarci (aperkati, krošei i direkti) još dugo „odzvanjati“ zidovima hale Viroexpo.

11401007 841289375924405 7328613946997633590 n Custom
foto: facebook, S. Božić

– Ovim putem želim zahvaliti Virovitičko-podravskoj županiji i direktoru sajma Viroexpo Bojanu Mijoku na prostoru koji su nam ustupili. Imamo dovoljno mjesta i opreme za izvođenje kvalitetnih treninga. Isto tako, pregovaramo oko dolaska Stjepana Božića na nekoliko naših treninga. Ipak je riječ o bivšem hrvatskom profesionalnom boksaču, koji je između ostalog osvojio i naslov svjetskog prvaka u supersrednjoj kategoriji po WBF-ovoj verziji i mislim da bi njegov dolazak bio vrlo zanimljiv, kako našim članovima kojima bi dočarao svoje ogromno boksačko znanje, tako i gledateljima – ljubiteljima borilačkih vještina koji bi bivšeg hrvatskog boksačkog šampiona voljeli vidjeti uživo u akciji – za kraj je rekao Milan Šaponja.

BOKS NEKAD I DANAS

Kroz povijest su borbe dvoje ljudi šakama radi dokazivanja premoći i snage poznate od samih početaka civilizacije. Pravila su se pritom bitno mijenjala – od načina i trajanja borbe, korištenja rukavica, načina suđenja. Prva boksačka pravila novijeg doba potječu iz Londona, gdje je su u 18. stoljeću zabilježena pravila koja su definirala prostor za borbu, zabranjivala udarce glavom te udarce ispod pojasa i slično. Godine 1867. je IX. Markiz od Queensberrya objavio sistematizirana pravila borbe po uzoru na Londonska pravila te se danas ‘Queensberry’ pravila smatraju prvim službenim boksačkim pravilima.

MG 1692

Ona su propisala runde trajanja tri minute, veličinu ringa, zabranila udarce ispod pojasa i druge nesportske udarce te donijela glavninu pravila koja i danas vladaju u boksačkom svijetu. Danas razlikujemo dva osnovna pravca boksa: amaterski (često nazivan i olimpijski) boks koji se prakticira na Olimpijskim igrama te profesionalni boks, kojim upravlja nekoliko različitih boksačkih federacija. Svaka federacija postavlja svoja specifična pravila vezana uz rangiranje boksača i načine osvajanja titule prvaka, iako su sama boksačka pravila u osnovi vrlo slična ili čak identična. (www.icv.hr, ts, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”575994″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content