FOTO Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen u Gradskom muzeju Virovitica

U Gradskom muzeju Virovitica danas (ponedjeljak) je prigodnim programom i izložbom pod nazivom “Nikad više” obilježena 75. obljetnica Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Kustosica kulturno-povijesnog odjela muzeja Nikolina Hećimović pozdravila je okupljene te je otvorila program čitanjem poruke Željka Weissa, predstavnika Židovske općine Virovitica, bez kojeg, kako je rekla, ove izložbe ne bi ni bilo.

Program se nastavio izlaganjima učenica Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, koje su pod mentorstvom profesorice Ane Novosel Grgić okupljenima održale predavanja “Židovski narod od početaka do rimske vlasti” i “Koncentracijski logori i holokaust”.

IMG 2909 Custom

Kako je otkrila kustosica N. Hečimović, do suradnje sa virovitičkom Gimnazijom došlo je zbog velike zainteresiranosti profesora te dobre komunikacije između dvije institucije.

– Bilo kakva mogućnost dubljeg poniranja u nekakvu problematiku koja je aktualna primamljiva je ne samo gimnazijalcima, već i nama. Stoga smo danas odali počast svim poginulima u Drugom svjetkom ratu i na neki način smo opomenuli mlade, koji su u velikom broju danas ovdje, da se takvi zločini protiv čovječnosti više ne smiju ponoviti, to je bila naša glavna namjera – rekla je Nikolina Hečimović.

IMG 2890 Custom

U nastavku programa, profesorica Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Virovitici Andrea Fadljević pročitala je posjetiteljima Psalm 102, nakon čega su zainteresirani mogli detaljnije razgledati izložbu likovnih i literarnih radoca učenika Osnovne škole Suhopolje, Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Zdenci te Osnovne škole Davorin Trstenjak Čađavica. Uz to, izloženi su bili i radovi slikara Ede Murtića iz ciklusa Viva la Muerte.

(www.icv.hr, ea)

[g-gallery gid=”576772″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content