MANJE NEGO LANI Na području naše županije od sezonske gripe evidentirano 29 oboljelih

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je početkom tjedna službeno registrirano ukupno 5368 oboljelih od gripe. Najveći dio oboljelih evidentiran je u posljednjem tjednu, što je i bilo za očekivati, budući da je gripa najjača krajem siječnja i u veljači. Riječ je, naravno, o „običnoj“ gripi.

Virovitičko-podravska županija pritom se nalazi među onima koje su evidentirale daleko manji broj oboljelih u odnosu na neke druge županije.

-U proteklom tjednu u našoj županiji zabilježeno je 29 slučajeva oboljelih od ovo sezonske gripe, što je blago povećanje u odnosu na tjedan prije, ali sveukupno gledano, niti jedan pacijent nije hospitaliziran, a broj oboljelih je daleko manji u odnosu na isti period prošle godine – rekla nam je spec. epidemiolog dr. Darija Petrovčić, djelatnica županijskog Zavoda za javno zdravstvo „Sv. Rok“ te napomenula da sveukupan broj evidentiranih u ovoj sezoni još nije ni 50 oboljelih.

ZAŠTIĆENI CJEPIVOM

-Dakako, evidentirani broj oboljelih nije realno stanje, broj oboljelih od gripe je zasigurno već jer se dio oboljelih nije javio svom liječniku, pa ih zato i nema u evidenciji. Među njima su starije osobe i djeca, kod kojih nejavljanje liječniku nije preporučljivo. No, tako je bilo i prijašnjih godina, pa slobodno možemo zaključiti da je sveukupno gledano, do sad broj oboljelih manji nego prošlih godina – zaključuje dr. Darija Petrovčić.

Iako se ovih dana očekuje porast oboljelih, njihov broj, procjenjuju epidemiolozi, trebao bi biti manji nego prijašnjih godina – riječ je o istom tipu gripe kao i lani, pa svoju dozu zaštite imaju oni koji su je preboljeli prošle sezone, kao i oni koji su se cijepili, a takvih je na našem području bilo puno.

D. Petrovčić ipak poziva sve one koji imaju simptome gripe da se jave svom liječniku opće prakse ili u Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content