Ministrica Vesna Bedeković otvorila konferenciju “Sudjelovanje žena na tržištu rada – društvena dobit”

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković jučer (četvrtak) je u Zagrebu otvorila Konferenciju visoke razine “Sudjelovanje žena na tržištu rada – društvena dobit!”. Konferenciju je kao jedno od službenih događanja u okviru predsjedanja Vijećem Europske unije organizirao Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske.

-Ostvarenjem prioriteta hrvatskog predsjedanja iz područja ravnopravnosti spolova želimo potaknuti jaču ekonomsku neovisnost žena koju smatramo ključnom za održivi gospodarski rast – naglasila je ministrica Bedeković.

Na konferenciji, uz visoke predstavnike nadležnih institucija i ključnih dionika nacionalne razine, sudjeluju predstavnici država članica, EU institucija te predstavnici organizacija civilnog društva, socijalnih partnera i akademske zajednice.

Pozdravnim su se obraćanjima sudionicima Konferencije obratili ministrica Bedeković i putem video poruke povjerenica Europske komisije za pitanja jednakosti Helena Dalli.

Ministrica Bedeković u svom je pozdravnom govoru predstavila prioritete i aktivnosti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije iz područja ravnopravnosti spolova. Pritom je naglasila da je sadašnje razdoblje, u svjetlu obilježavanja 25. obljetnice usvajanja Pekinške deklaracije i platforme za djelovanje, pravo vrijeme za sagledavanje napretka, ali i postojećih i novih izazova.

8a66f268 e1d0 46ce b15b 1bcf7870f863
foto: mdomsp.gov.hr

Usprkos brojnim pozitivnim pomacima, razlika između žena i muškaraca je osobito vidljiva na tržištu rada.

-Stoga, vrijednost koju u okviru hrvatskog predsjedanja odlučno zagovaramo je jedno od temeljnih načela Unije – zaštita i promicanje ravnopravnosti spolova – istaknula je ministrica.

Jedan od ciljeva i prioriteta hrvatskog predsjedanja jest doprinijeti povećanju sudjelovanja žena na tržištu rada.

-Želimo potaknuti jaču ekonomsku neovisnost žena koju smatramo ključnom za održivi gospodarski rast – naglasila je Bedeković.

Pritom je naglasak na aktivnostima kojima je cilj istražiti povezanost radne neaktivnosti žena i prepreka s kojima se žene suočavaju kod mogućeg ulaska, vraćanja ili odustajanja od tržišta rada. Hrvatsko predsjedništvo u suradnji s drugim dionicima analizirat će navedene prepreke i predložiti moguća rješenja.

U svom se govoru ministrica Bedeković osvrnula i na budućnost politike ravnopravnosti spolova na razini EU:

-Politika ravnopravnosti spolova treba kontinuitet, prilagodbu promjenama i horizontalni pristup. Ako želimo održivost, moramo raditi na strateški i sustavan način, uz poštivanje svih prihvaćenih međunarodnih standarda – dodala je.

Završnim riječima ministrica Bedeković izrazila je uvjerenje u značajan doprinos Konferencije daljnjem unaprjeđenju i promicanju ravnopravnosti spolova, te zaželjela daljnji uspješan rad na Konferenciji svim sudionicima.

U nastavku Konferencije, kroz četiri panela raspravljat će se o utjecaju prepreka većem sudjelovanju žena na tržištu rada. Cilj svakog panela je rasprava o mjerama kojima se može ublažiti učinak prepreka na zapošljavanje žena te usklađivanje stajališta o budućim pravcima djelovanja država članica Europske unije. Izazovi na kojima je naglasak tijekom konferencije odnose se na usklađivanje vještina i zahtjeva na tržištu rada, atipična zanimanja i prekarni rad, usklađivanje privatnog i poslovnog života, u dijelu koji se odnosi na dugoročnu skrb o ovisnim članovima obitelji te na seksualno uznemiravanje u svijetu rada.

(mdomsp.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content