OD RUKOMETA I KARATEA DO ATLETIKE Donosimo vam priču o Pauli Rakijašić, najboljoj sportašici grada Virovitice u juniorskoj konkurenciji

Atletiku, kao jednu od najraširenijih sportskih grana nazivamo još i kraljicom sportova. Kroz atletske vježbe natjecatelji stječu fizičku snagu, okretnost i brzinu, ali učvršćuju se i svojstva volje kao što su upornost, odlučnost i hrabrost.

Već od vrtićkih dana Paula se počela baviti karateom i plesom, što nije dugo potrajalo. Prava potraga za sportom započela je u prvom razredu osnovne škole kada se okušala u rukometu prema kojem se rodila simpatija i koja je potrajala punih sedam godina. U višim razredima uključila se u školske treninge odbojke i atletike, ali kako nam priznaje, tada još nije razmišljala kako bi se atletikom mogla i baviti.

PRVOM POBJEDOM ZAPOČELA JE I ATLETSKA KARIJERA

-Moj učitelj iz osnovne škole, Ivan Kos, prepoznao je moj talent za trčanje i natjecateljski duh te bi me često prijavljivao na utrke. Nakon virovitičke ulične utrke “Doživjeti stotu”, na kojoj sam ostvarila pobjedu u sedmom razredu, mama me pitala želim li se ozbiljnije baviti atletikom – dodaje.

Uz Paulu, pobjedu na utrci iste godine ostvario je i njezin sadašnji trener Siniša Špiranec gdje je zapravo i počela njihova suradnja. U vrlo kratkom roku došli su i prvi rezultati. Paula se učlanjuje u bivši atletski klub svog trenera AK Križevci te ubrzo postaje viceprakinja Hrvatske na 600 metara na svom prvom državnom prvenstvu.

Samo u prošloj godini Paula je ostvarila niz dobrih rezultata. Postala je državna prvakinja u krosu na natjecanju održanom u našem gradu. Zlatnom medaljom okitila se na prvenstvu hrvatske za mlađe seniorke, brončana je bila u seniorskoj konkurenciji, dok je na velikom broju natjecanja bila najbolje plasirana hrvatska reprezentativka u svom uzrastu.

KVALITETNA PRIPREMA ZA NATJECANJA DOVODI DO USPJEHA

-Za ostvarivanje dobrih rezultata važan je velik broj čimbenika. Godišnji treninzi podijeljeni su u cikluse gdje se tempira forma za natjecateljski dio sezone. U pravilu treniram pet do šest dana tjedno po sat i pol do dva. Uz treninge faktori koji dovode do uspjeha su i kvalitetan san i prehrana te psihička priprema – govori nam.

Od početka studiranja u Zagrebu Paula priznaje da ima bolje uvjete za treniranje. Glavninu priprema odrađuje na Bjelolasici, dok u svojem matičnom Atletskom klubu Virovitici trenira na kružnoj stazi bivše vojarne ili u hali Viroexpa, ovisno o vremenskim uvjetima. Kroz dobru organizaciju vremena i motivaciju uspijeva uskladiti obveze koje ima prema fakultetu i sportu.

-Nije uvijek lako i jednostavno, atletika traži disciplinu, predanost i redovitost, ali su zato tu rezultati koji su potvrda marljivog rada – kaže nam Paula.

Iako je za sportaša svaki uspjeh važan, budući da je to odraz njegovog odricanja i mukotrpnog rada, Paula nam je ipak izdvojila neke od rezultata koji imaju posebno mjesto u njezinom srcu.

-Među najznačajnijim rezultatima svakako bih istaknula prvo seniorsko zlato na dvoranskom prvenstvu za seniore na utrci 800 metara gdje sam nastupala kao juniorka, sudjelovanje na Europskom i Balkanskom prvenstvu u krosu, ali i prva pobjeda i moja prva zlatna medalja – ističe Paula.

NAGRADA ZA NAJBOLJU SPORTAŠICU PRIZNANJE JE ZA NJEZIN TRUD I RAD

Osvajanje brojnih odličja i ostvarivanje dobrih rezultata nije ostalo nezapaženo te je Pauli dodijeljena nagrada za najbolju juniorsku sportašicu grada Virovitice za proteklu godinu.

Kako nam kaže, ova nagrada joj puno znači te joj je to poticaj za daljnji rad i potvrda za sav uloženi trud u sport koji voli. Ističe kako joj je izuzetno drago što grad Virovitica i županija cijene rezultate svih sportaša na našem području, što im na ovaj način odaju priznanje te je naglasila kako će i dalje svojim rezultatima promovirati sport svoje sredine i poticati mlade na bavljenje sportom.

(www.icv.hr, mr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content