Održana početna konferencija projekta “Kuća čaja – Oaza mira”, jednog od najvećih projekata u općini Špišić Bukovica

U Društvenom domu u Novom Antunovcu (općina Špišić Bukovica) danas (četvrtak) je održana početna konferencija projekta “Kuća čaja – Oaza mira”.

Projekt je sufinancirala Europska unija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, koji se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., poziva na dostavu projektnih prijedloga “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema”, prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava KK.06.1.2.0.0001.

Početnoj konferenciji nazočili su zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martina Jakelić i njezin pomoćnik Josip Mikolčić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko–podravske županije Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Razvojne agencija VIDRA Emina Kovač, pročelnik Općine Špišić Bukovica Tomislav Obrovac i drugi uvaženi gosti.

IMG 2941

Na samom početku sve nazočne pozdravio je domaćin, načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler naglasivši kako je riječ o jednom od najvećih projekata na podučju same općine.

-Vrlo sam zadovoljan i sretan što je upravo naša općina dobila ovaj projekt, odnosno 85 posto sredstava za njegovo provođenje i izgradnju već spomenutog objekta koji će se nalaziti iza Hrvatskog doma u Špišić Bukovici. Provedba bi trebala biti gotova do 2022. godine, pa očekujem da će svi radovi biti izvršeni u navedenom roku. Isto tako, nadam se da će ovo biti odskočna daska u turističkoj ponudi ne samo općine Špišić Bukovica već i cijele županije – rekao je načelnik Miler te se zahvalio svim projektnim partnerima i Razvojnoj agenciji VIDRA, koja ih je prijavila na ovaj natječaj.

IMG 2948

Cilj projekta je doprinijeti održivom korištenju prirodne baštine kroz razvoj prepoznatljivog i privlačnog turističkog odredišta, s ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na području Slavonije Baranje i Srijema. Realizacija projekta doprinijet će povećanju javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i georaznolikosti na zaštićenim područjima, razvoju turizma, kao i porastu zaposlenosti te rastu i razvoju gospodarstva.

-Ovaj projekt, kao i preostala četiri projekta u sklopu Razvojnog sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem od velikog je značaja za Virovitičko-podravsku županiju i uvelike pridonosi razvoju turizma na ovom području. Cilj nam je potaknuti gospodarske, poljoprivredne i turističke aktivnosti kako bi povećali broj zaposlenih, što će na kraju rezultirati sveukupnom boljom gospodarskom slikom kako na području općine Špišić Bukovica, tako i cijele Virovitičko-podravske županije i nadamo se da će izvedbom projekta Kuća čaja – Oaza mira ti benefiti biti i ostvareni – dodao je zamjenik župana Darko Žužak.

IMG 2956

Ukupna vrijednost projekta čiji je nositelj Općina Špišić Bukovica iznosi 9.410.745 kuna. Projekt će se provesti u partnerstvu s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije te uz savjetodavnu podršku Razvojne agencije VIDRA.

-Mi kao Javna ustanova vidimo svoj interes u ovom projektu, kako bi educirali posjetitelje, od onih najmlađih, pa sve do onih treće životne dobi o izuzetnoj biološkoj raznolikosti područja na kojem se provodi projekt i na taj način želimo utjecati na svijest posjetitelja budućeg turističkog centra u smislu koliko je važno i vrijedno očuvati tu biljnu biološku raznolikost na ovom području i kako je u svakodnevnom životu možemo pozitivno iskorisiti. Osim što će pozitivno djelovati na naše zdravlje, bit će ujedno i jedan skladan primjer suživota čovjeka i zaštićenog područja u kojem se nalazi – rekla je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko–podravske županije Tatjana Arnold Sabo.

IMG 2959

Projektom “Kuća čaja – Oaza mira”, kojeg je nazočnima predstavila Karolina Ilić iz VIDRA-e, ostvarit će se suvremeni turistički sadržaji – muzej čaja, čitaonica, suvenirnica, edukacijska dvorana i šest popratnih građevina kušaonica čaja u kojima će se moći doživjeti aromatično i eterično bilje kroz kušanje čaja, ulja i prirodne kozmetike.

-Kroz naše edukativne programe nastojat ćemo posjetitelje naučiti ponešto o biljkama koje su tema ovog projekta. Isto tako, osmislit ćemo zanimljivu i poučnu slikovnicu prilagođenu različitim dobnim skupinama. Naravno, nećemo samo educirati i interpretirati prirodu, već ćemo kroz razne radionice kušanja tog aromatičnog bilja podignuti edukaciju na jedan viši nivo, odnosno taj mirisni i okusni dio povezati u jednu cjelinu – zaključila je Sabo.

kuca caj1

Ciljne skupine su posjetitelji s područja Slavonije, Baranje i Srijema, uključujući lokalno stanovništvo i posjetitelje iz ostalih dijelova Hrvatske, inozemne turiste, djecu predškolskog i školskog uzrasta, mlade osobe te ljubitelje prirode i odmora.

-Sada nam ostaje raspisivanje javne nabave, a vjerujem da ćemo do Dana općine Špišić Bukovica, točnije 24. lipnja ove godine imati izvođače radova i da ćemo moći položiti kamen temeljac – dodao je za kraj načelnik Miler.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)

[g-gallery gid=”577134″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content