OPĆINA SUHOPOLJE Načelnik Siniša Horvat: Iza nas je velika promjena vizure općine Suhopolje, u 2020. težit ćemo postizanju još boljih rezultata

Prošla godina bila je u znaku temeljitih promjena vizure općine Suhopolje, prvenstveno zahvaljujući građevinskim radovima koji su zahvatili svako naselje na području općine. Radovi na izgradnji dvorca u Suhopolju privedeni su samom kraju. Rekonstruirani su i izgrađeni kilometri nove mreže nogostupa, obnovljene prometnice i izgrađene nove prometnice na području općine.

– Ponosimo se radovima na uređenju dječjeg vrtića gdje je postavljena nova ograda, energetski je obnovljena zgrada vrtića i uređeno novo dječje igralište, a nastavila su se ulaganja u zgradu Osnovne škole u Suhopolju, kao i u infrastrukturu područnih škola. Također, diljem općine napravljena su nova dječja igrališta za najmanje sumještane, koji ih s oduševljenjem koriste – ponosno je rekao načelnik općine Suhopolje, Siniša Horvat.

Nastojalo se urediti mjesta okupljanja stanovnika, pokazujući razumijevanje i volju za investicije čiji je cilj poticanje druženja ljudi. Uređeni su tako društveni domovi u Orešcu, Borovi, Slavonskoj Pivnici, Levinovcu, Jugovom Polju, Pčeliću, Pepelanama, dok su u Velikoj Trapinskoj i u Naudovcu radovi u tijeku, a važno je i napomenuti da se ubrzo očekuje uređenje mjesta okupljanja i u naselju Cabuna.

siniša horvat suhopolje 4 Custom

Primjetna su ulaganja i u objekte namijenjene vatrogastvu, tradiciji koju općina njeguje od 1876. godine, pa je tako ove godine riješen problem centralnog grijanja u vatrogasnim domovima u Suhopolju i Borovi kako bi ista mogla adekvatno primiti nova vatrogasna vozila pristigla iz Tirola i Zagreba.

– Svake godine, a tako i ove, činimo iskorak u pogledu ulaganja u sport pa se možemo pohvaliti dodatnim ulaganjima u sportsku infrastrukturu kompleksa stadiona „Park“ u Suhopolju kao i u druge sportske objekte koje djeluju pod okriljem općine – rekao je načelnik Horvat.

PRIMARNI IZVOR FINANCIRANJA EU FONDOVI

Važno je napomenuti da kao primarni izvor financiranja koristimo sredstva iz fondova EU i Republike Hrvatske, a u manjem iznosu općina sama sufinancira radove jer nastoje gospodariti manirima dobrog gospodara proračunskim sredstvima, gdje svaku uloženu kunu oplemenjuju s desetak kuna nacionalnih sredstava, sredstava iz strukturnih fondova Europske unije.

– Osobno me najviše veseli podatak da iz godine u godinu raste broj obrta i malih poduzetnika na području naše općine, kao i interes sumještana za osnivanje vlastitih tvrtki, jednu od mjera kojom Općina Suhopolje u suradnji s resornim Ministarstvom, kao jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave u našoj regiji, izravno potpomaže gospodarski rast i zapošljavanje – rekao je načelnik Horvat te zaključio kako u 2020. godini nastavljaju istim tempom, s težnjom postizanja još boljih rezultata.

Osmišljen je i detaljno razrađen plan od kojega se ne odstupa niti ove godine, plan kojim se pratie potrebe sumještana svake godine, odnosno plan pomoću kojega Općina pomaže i direktno utječe na život žitelja svih životnih dobi:

1. jednokratna naknada za rođenje djeteta
2. izgradnja jaslica i vrtića, sufinanciranje vrtića 60 posto
3. redovno sufinanciranje rada Osnovne škole Suhopolje mjesečnom dotacijom sredstava
4. radni materijali, uključujući likovne kutije za prvašiće
5. sufinanciranje rada pomoćnika u nastavi
6. sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola
7. sufinanciranje rada odjeljenja Glazbene škole “Jan Vlašimsky” pri OŠ Suhopolje
8. stipendije (preko 30)
9. prvi u ovom dijelu RH ulažemo sredstva u poticanje obrtništva i malog poduzetništva
10. sufinanciranje prekvalifikacije za stručna zvanja za sumještane
11. isplata uskrsnica i božićnica umirovljenicima
12. paketi socijalno osjetljivim skupinama sumještana
13. sufinanciranje rada udruga s područja općine.

– Društveno smo također bili aktivni, obilježili pregršt zanimljivih datuma i događaja u organizaciji Turističke zajednice općine Suhopolje uz pomoć udruga s prostora općine, ugostili glumce s kazališnih dasaka i, kao jedina općina u Republici Hrvatskoj, ponosno sudjelovali u volonterskoj akciji 72 sata bez kompromisa. U novu godinu ulazimo mrvicu mudriji i iskusniji, spremni za nastavak građevinskih izazova ne odustajući od dokazanih, provjerenih praksi iz segmenta društvene skrbi Općine prema mještanima – ističe S. Horvat te dodaje:

– Želja mi je svake godine podići ljestvicu više, pa tako nakon izgradnje dvorca u Suhopolju s nestrpljenjem očekujem početak izgradnje dvorca u Cabuni, dovršetak izgradnje jaslica i dječjeg vrtića u Suhopolju, reciklažnog dvorišta u Pčeliću, nove prometnice i šetnice za naše sumještane diljem općine, dodatne sportske sadržaje u sklopu sportsko-rekreacijskog kompleksa stadiona Park, uređenja centra Suhopolja, Cabune i ostalih naselja na našem području. Ujedno zahvaljujem svim sudionicima razvoja naše općine, prvenstveno Virovitičko-podravskoj županiji, Razvojnoj agenciji VIDRA-i, resornim Ministarstvima te poduzetnicima i obrtnicima koji su svojim rukama, znanjem i vještinama izravno doprinijeli tomu da je općina Suhopolje danas pitoma slavonska zajednica poželjna za obiteljski život.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content